Naslovne strane dnevnih novina za 19. decembar – Najvažniji naslovi iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Berza dotakla dno, ali i dalje pada

Na Montenegroberzi juče se trgovalo za samo 36 hiljada eura, uz pad glavnog berzansltog indeksa MNSE 10, koji objedinjuje vrijednost deset najlikvidnijih hartija domaćih kompanija, od 1,02 odsto na istorijsld minimum od 752,76 poena.

Osnivaju firmu i žele da grade terminal za gas

Kompanija Escalera International koja se bavi proizvodnjom i distribucijom tečnog prirodnog gasa (TPG) osnovaće u januaru firmu Escalera Montenegro, saopštio je njen predsjednik Erkan Icsel. On je vijest o osnivanju crnogorske kancelarije objavio na Linkedln mreži, navodeći da će time nastaviti napore da gas dovede i distribuira ga širom Crne Gore.

Voli pravi plantažu nara, citrusa i povrća

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović potpisao je juče ugovor o zakupu 69 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta na lokalitetu šas kod Ulcinja sa predsjednikom prvorangirane kompanije Voli Trade Draganom Bokanom. Voli planira da zasnuje proizvodnju nara, limuna, mandarine i pomorandže i povrća, na otvorenom polju i u plastenicima. Investicija će vrijedjeti 1,5 miliona eura, a predviđeno je otvaranje 20 stalnih radnih mjesta, i znatno veći broj sezonskih radnika.

Dnevne novine

Telenor zadržao većinski udio na tržištu

Telenor je u ovoj godini zadržao lidersku poziciju na tržištu sa gotovo 37 odsto tržišnog udjela u ukupnom broju korisnika, kazala je generalna direktorica kompanije Sandra Štajner. Ona je istakla da su uvođenje inovacija i prilagođavanje promjenama od ključne važnosti za njihovo poslovanje.

Morsko dobro tužilo Aerodrome zbog naknade za zemljište u Tivtu

Javno preduzeće Morsko dobro tužilo je pred Privrednim sudom Aerodrome Crne Gore od kojih traži isplatu više stotina hiljada eura na ime naknade za korišćenje zemljišta u Tivtu. Riječ je o više parcela u tivatskom naselju Mrčevac, ukupne površine 545.323 kvadrata, na kojima je smješten Aerodrom Tivat.

Montenegro Airlines neće ići na teret budžeta

Nacionalni avio-prevoznik Montenegro erlajns (MA) u srednjem roku neće biti na teretu države, već će postati i davalac budžetu, uz nemjerljive doprinose koje ima za razvoj i turističke privrede i ekonomije uopšte, kazao je generalni direktor Direktorata za budžet Nikola Vukićević.

Dan

Suza sprema ponudu za Radu

Na drugom oglasu za prodaju imovine firme Bjelasica Rada nije stigla nijedna ponuda, potvrdio je za “Dan” stečajni upravnik tog preduzeća Sreten Mrvaljević. Do Nove godine bi trebalo da raspišemo treći oglas za prodaju imovine rekao je Mrvaljević. Mrvaljević je kazao da je bilo zainteresovanih iako nije dostavljena nijedna ponuda. Tačnije, vlasnici vode “suza, firma Voter grup, obilazili su imovinu bjelopoljske fabrike.

Sedam novih linija za Podgoricu

Njemački TUI i njegove aviopodružnice pokreću sedam novih linija iz Velike Britanije, Francuske i Holandije za Crnu Goru od narednog ljeta. Radi se o letovima s aerodroma “Šarl de Gol u Parizu, Liona i Nanta za Podgoricu. Osim toga, stiže i novi let na relaciji Ajndhoven – Tivat, prenosi Bokanjuz.

Podržali rebalans

Skupštinski Odbor za ekonomiju podržao je juče predlog rebalansa budžeta Vlade kojim je predviđeno davanje pomoći Montenegroerlajnzu (MA) od 5,2 miliona i željezničkim preduzećima od dva miliona.

Pobjeda

Sada i konobarice mogu da budu pomorski agenti

Neophodno je jasno i precizno zakonski regulisati oblast poslovanja pomorskih agenata, čime će se obezbijediti da oni to rade na ozbiljan i odgovoran način, ocijenjeno je na jučerašnjoj sjednici Odbora udruženje saobraćaja Privredne komore. U Ministarstvu saobraćaja i pomorstva dojuče nijesu imali informaciju da takav problem postoji.

Studija Deloita pokazuje da Montenegro erlajnz ima dobru perspektivu

Preliminarni rezultati revizorske kuće Deloit, koju je angažovala Vlada, pokazuju da Montenegro erlajnz ima perspektivu i da u srednjem roku neće biti opterećenje za državu već će davati budžetu i uz nemjerljive doprinose za razvoj turizma i ekonomije saopštili su juče na skupštinskom Odboru za ekonomiju predstavnici Ministarstva finansija.

Teže do podataka o poreskim dugovanjima

Izmjene Zakona o slobodnom pristupu informacijama, kojima se može ograničiti pristup u dijelu koji se odnosi na poslovnu tajnu, predstavljaju korak unazad i problem zbog moguće nedostupnosti podataka, smatra član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka Radenko Lacmanović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *