Stručnjaci UniCredita otkrivaju šta će biti sa naftom i eurom 2018.

Dodajte komentar

Stručnjaci UniCredita procijenili su da će u 2018. globalna ekonomija imati rast od 3,9 odsto, a eurozona 2,3 odsto i da će euro jačati u odnosu na dolar.

“Očekujemo da će 2018. biti godina stabilnog rasta, viših prihoda i snažnijeg eura. S obzirom na to da će monetarna politika ključnih centralnih banaka biti tek neznatno stroža, vidimo prednosti ulaganja u rizične klase imovine, naročito u akcije kompanija iz eurozone i tržišta u nastajanju”, izjavio je glavni ekonomista UniCredita Erik Nielsen.

Procjene UniCreditovog odjeljenja za istraživanja su da će u SAD ekonomski rast dogodine doživjeti kratkoročno jačanje zahvaljujući planiranoj poreskoj reformi, ali će Američke federalne rezerve vjerovatno u tri navrata podizati kamatne stope, tako da će američka desetogodišnja obveznica krajem 2018. dostići prinos od 2,75 odsto.

Prognoze za 2018. godinu temelje se na pretpostavci da će se nedavno povećanje cijena nafte zadržati nekoliko meseci, ali da napetosti na Bliskom istoku neće dovesti do većih poremećaja u snabdijevanju. Predviđa se postepeni pad cijena nafte od sljedećeg proljeća, kad bi trebalo da se vrate u raspon od 55 do 60 dolara za barel.

U izvještaju se navodi i da najveći pojedinačni kratkoročni rizik po prognozu predstavlja nedavni porast napetosti između Saudijske Arabije i Irana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *