Naslovne strane dnevnih novina za 18. decembar – Najvažnje vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Oštećeni su i mali akcionari Duvanskog

Udruženje malih akcionara Duvanskog kombinata u stečaju obavijestilo je vrhovnog državnog tužioca (VDT) Ivicu Stankovića da je “indikativno i veoma sumnjivo zašto se optužnicom manjinski akcionari (DKP-a) ne tretiraju kao oštećena strana i zatražili od VDT-a da preispita kvalitet i usmjerenost optužnice u ovom pogledu.

Mitrović zastupa i Vladu i A2A

Aleksandar Mitrović, predsjednik Borda direktora u pljevaljskom Rudniku uglja (RUPV), koga je imenovala Vlada da u toj kompaniji zastupa 31 odsto državnog kapitala je u teškom konfliktu interesa, jer istovremeno u CEDIS-u (EPCG) zastupa italijansku kompaniju A2A i njenih 41,7 odsto kapitala, što dodatno optužuje i Vladu da je umiješana u ovaj kriminalni poduhvat, saopštio je Vasilije Miličković, čija je firma Company M&V manjinski akcionar Elektroprivrede.

Subvencije za MHE nisu moralne i utemeljene

Nemoralno je i ekonomski neutemeljeno da građani subvencionišu proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, kazao je juče potpredsjednik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović. On je naveo da kompanijama treba obezbijediti sigurne uslove poslovanja, a ne da se finansiraju preko leđa građana.

Dnevne novine

Pljevaljski sir i njeguški pršut zasad jedini zaštićeni proizvodi

Njeguški pršut i pljevaljski sir trenutno su jedini zakonom zaštićeni proizvodi u Crnoj Gori, dok međunarodnu zaštitu još nije ostvario nijedan crnogorski brend. U toku je procedura za zaštitu meda i goveđe stelje na nacionalnom nivou, a u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja smatraju da veliki broj proizvoda ima potencijal da bude priznat i u međunarodnim okvirima.

Investitori nijesu izvor potencijalnih nestabilnosti

Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u prošloj godini iznosio je oko 687 miliona eura, a države iz kojih se ulaže, koje nijesu članice EU i NATO-a, nijesu izvor potencijalnih nestabilnosti, kazali su u Ministarstvu vanjskih poslova. Među 20 svjetskih zemalja koje prednjače u SDI u prethodnih 11 godina, od 2006-2016 su, osim članica EU ili NATO-a, i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Azerbejdžan, Rusija i Turska.

Velvet kažnjen 3.800 eura

U okviru kampanje “Budi odgovoran” prošle sedmice je evidentirano osam primjedbi, na osnovu kojih je izrečena jedna novčana kazna. Podgorički “Velvet” kažnjen je sa 3.800 eura, zbog neizdavanja fiskalnih računa. Inspektori nijesu mogli da obave kontrolu kafane u Zagoriču, koja je više puta prijavljena za rad na crno, jer se objekat ne nalazi na navedenoj adresi.

Dan

Stanković da ispita optužnicu za Duvanski

U lažnom stečaju Duvanskog kombinata (DKP) učestvovalo je mnogo više lica nego što je obuhvaćeno optužnicom Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), što neminovno ukazuje da ona ima selektivni karakter, kazao je predsjednik Udruženja manjinskih akcionara DKP-a Žarko Knežević. SDT je za zloupotrebu službenog položaja prilikom prodaje imovine DKP-a u stečaju optužilo stečajnog upravnika Veselina Raičevića, bivšeg direktora Zetagradnje Miloša Stojanovića i Zetagradnju kao pravno lice. Oni se terete da su državu oštetili za oko tri miliona eura.

Pozvali nadležne da ne povećavaju subvencije

Nemoralno je i ekonomski neutemeljeno da građani subvencionišu proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, privrednim subjektima treba obezbijediti sigurne uslove poslovanja, a ne da se finansiraju preko leđa građana rekao je potpredsjednik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović na jučerašnjoj pres konferenciji.

Potpisivanje ugovora

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović boraviće danas u radnoj posjeti Opštini Ulcinj, gdje će se tokom boravka sastati sa predsjednikom opštine Nazifom Cunguom i njegovim saradnicima. Zajedno će obići radove na izgradnji Riblje pijace, Port Milenu, kao i početak radova na regulaciji desnog rukavca rijeke Bojane, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede. U saopštenju se ističe da će Simović takođe potpisati i ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na lokalitetu Šas, sa predstavnikom zakupca, predsjednikom Odbora direktora kompanije Voli trej Draganom Bokanom.

Pobjeda

Interesovanja ima, očekuju konkretne investicije

Mogućnost ulaganja za razvoj biznisa uz odgovarajuće pogodnosti zakupa, smanjenje poreza i komunalnih naknada, aduti su za privlačenje mahom stranih investitora u koje se uzdaju u mojkovačkoj i beranskoj opštini.

Ključni zakoni i dalje usporavaju biznis

Rigidnost ključne regulative koja direktno i svakodnevno utiče na poslovanje u Crnoj Gori je i dalje barijera. Biznis barijera su Zakon o radu, kako važeća tako i radna verzija novog zakona, Zakon o javnim nabavkama, nepostojanje regulative za privatno javno partnerstvo i koncesije za javne usluge, regulativa vezana za zaštitu ličnih podataka, koja usporava i ograničava digitalizaciju, kazao je u intervjuu Pobjedi Kristof Šoen (Christoph Schoen), predsjednik Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori, koji je i glavni izvršni direktor Adiko banke.

Korak bliže ski-centru

Podgorička firma “Geoprojekt radiće, za oko 10,5 hiljada eura, elaborat ekspropijacije zemljišta na Bjelasici, za potrebe realizacije projekta ski-centra “Zarski”, o kojem se, kao lokomotivi razvoja opštine, u Mojkovcu preko dvije decenije pričalo, a tek u zadnje vrijeme se počelo i raditi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *