“Još jedna zemlja Evropske unije skreće udesno”

Dodajte komentar

Nova austrijska vladajuća koalicija koju čine konzervativci i desničarski populisti u svom se programu jasno opredijelila za Evropsku uniju.

Članstvo države u Evropskoj uniji i drugim međunarodnim organizacijama ne dovodi se u pitanje. Narodno izjašnjavanje odnosno referendum na tu temu neće biti dozvoljeno u narednih pet godina, čak i ako direktna demokratija bude osnaživana u drugim oblastima, prenio je Frankfurter algemajne cajtung (FAZ).

“Samo u snažnoj Evropi može biti snažne Austrije, u kojoj ćemo biti u položaju da iskoristimo šanse XXl vijeka”, navodi se u uvodu programa konzervativne Austrijske narodne partije (ÖVP) i desničarske Slobodarske partije Austrije (FPÖ) koji je predstavljen u subotu.

Posle pregovora dve stranke koji su trajali sedam nedjelja, ÖVP i FPÖ su se u petak uveče složile o koalicionom paktu na 180 strana koji će važiti u narednih pet godina. Partijska rukovodstva jednoglasno su podržala pakt. Šef ÖVP Sebastijan Kurc koji ima 31 godinu postaće najmlađi šef vlade u Evropi. Austrijska vlada je položio zakletvu.

Desničarska FPÖ, kako naglašava FAZ, preuzima ministarstvo spoljnih poslova, ministarstvo unutrašnjih poslova i ministarstvo odbrane. Šef FPÖ Hajnc-Kristijan Štrahe objavio je da će ministarka spoljnih poslova biti stručnjakinja za Bliski istok Karin Knajsl. Ona nije članica FPÖ. “Time podržavamo tradiciju nezavisnog ministra spoljnih poslova”, rekao je Štrahe. Ministar unutrašnjih poslova biće funkcioner FPÖ Herbert Kikl, dok ministarstvo odbrane preuzima Mario Kunasek, podoficir austrijske vojske i član stranke. Štrahe će biti vicekancelar i ministar sporta.

Njemački list Velt komentariše da će nova vlada Austrije pojačati “front” protiv njemačke kancelarke Angele Merkel. “Posle Mađarske, Poljske, Slovačke, Češke i Danske još jedna zemlja Evropske unije skreće udesno”, konstatuje Velt. FPÖ u puno oblasti ima ista stanovišta kao partija Alternativa za Njemačku (AfD) koja je treća snaga u Bundestagu posle izbora održanih u septembru.

Danas

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *