Crna Gora i Srbija prednjače na putu ka EU, regionalne diplomate ljute

Dodajte komentar

Crna Gora i Srbija prednjače na putu ka Evropskoj uniji, ocijenila je Evropska komisija, ističući da ima za cilj da one do 2025. godine, ako ne i ranije, postanu članice Unije.

Iako se Brisel već godinama optužuje da ne posvećuje dovoljno pažnje zemljama Zapadnog Balkana, EU je u posljednjih nekoliko mjeseci ponovo zainteresovana za nas.

Unija je, piše Politico, uznemirena zbog pokušaja Rusije da vrši uticaj i pogoršava odnose između nekih zemalja u regionu, koji je prije samo nekoliko decenija bio u ratu.

Stoga su lideri EU počeli da šalju signale da je put ka Briselu otvoren, a zvaničnici iz Crne Gore i Srbije danas će u tom gradu razgovarati o njihovom putu ka Uniji, te otvoriti nova pregovaračka poglavlja.

To što Brisel ne predviđa da će Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo i Makedonija, ući u EU kada i Crna Gora i Srbija, izazvalo je konfuziju i ljutnju u regionu.

“Ono što imamo je neka vrsta pozitivne konkurencije među njima, ljubomorno posmatraju jedni  druge”, rekao je evropski komesar za susjedsku i politiku proširenja Johanes Han.

Komisija je saopštila da identifikovanje Srbije i Crne Gore kao prvih kandidata odražava činjenicu da su to jedine dvije od šest zemalja koje su započele pregovore o članstvu. No, regionalne diplomate su zabrinute zbog toga što će ovaj duo sada dobiti lavovski dio pažnje Brisela, dodaje Politico.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *