Okončan sukob u najbogatijoj porodici Njemačke

Dodajte komentar

Viši sud u njemačkoj pokrajini Šleziji presudio je da je Bertold Albreht, sin suosnivaca kompanije Aldi Tea Albrehta, bio poslovno sposoban kad je 23. decembra 2010. godine potpisao dokument kojim se ograničava uticaj njegove žene i petoro djece u firmi Aldi Nord i da je to učinio na zakonit način.

Tako Babet Albreht i njeno petoro djece ne mogu blokirati odluke u jednoj od tri zadužbine koje firmom rukovode niti donositi odluke o neograničenim isplatama jer odlučujuću riječ u Jakobus zadužbini imaju predstavnici firme.

Sud je prihvatio svjedočenje jednog od menadžera firme da je Bertold Albreht izjavio da se boji kako njegova djeca slabo poznaju firmu i kako podozrijeva da im je samo namjera da se posluže iz njenih kasa. Dočim bi on zelio da nešto i sami stvore.

Decembra 2010. godine Bertold Albreht je bio predsjednik Upravnog odbora Aldi Nord i sud je dao važnost toj činjenici u procijeni poslovne sposobnosti Bertolda Albrehta, mada je magazin Špigl svojevremeno tvrdio kako se on firmom naročito ne zanima nego više oldtajmerima.

Babet Albreht je prošle godine tužila svog djevera Tea Albrehta juniora da je zloupotrebio teski alkoholizam njenog muža kako bi posle njegove smrti potisnuo iz upravljanja firmom njegove nasljednike. Babet i 2012.godine u 58-godini preminuli Bertold Albreht imaju petoro djece, među njima i 1990. godine rodjene četvorke.

Čuveni lanac diskont trgovina Aldi osnovala su braća Karl i Teo Albreht i za života ga podijelila na Aldi Sjever (Teo Albreht) i Aldi Jug. Za njihovog života firme su poslovale kao cjeline i a oni se gotovo uopšte nisu pojavljivali u medijima i javnosti. Teo je umro 2010. godine u 88, a Karl 2014. godine u 94. godini života.

Tako je udešeno da posle smrti osnivača, dijelom Aldi Sever upravljaju tri zadužbine Lukas, Markus i Jakubus u kojoj su nasljednici predstavljeni i preko kojih su materijalno obezbijedjeni.

Mediji u Njemačkoj pozitivno pišu o brzoj odluci suda- tužba je podnijeta prošle godine, smatrajući da je ta odluka u dobrom interesu same firme.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *