Potpisan ugovor o kreditu od 40 miliona za puteve

Dodajte komentar

Kao dio nastojanja da se poboljša regionalna integracija na Zapadnom Balkanu, EBRD obezbjeđuje kredit od 40 miliona eura kao doprinos finansiranju rekonstrukcije 216 kilometara magistralnih puteva u Crnoj Gori.

Kredit će u tri tranše biti dodijeljen Ministarstvu saobraćaja i pomorstva.

Prva tranša od 10 miliona eura će se koristiti za dionice puta između grada Rožaje i sela Spiljane u blizini granice sa Srbijom. Očekuje se da će druga i treća tranša od po 15 miliona eura biti na raspolaganju tokom 2018. i 2019. Godine, za modernizaciju dionica puteva na jugu: Podgorica – Danilovgrad i Tivat – Jaz.

“Ovaj projekat pokazuje posvećenost naše vlade da podrži razvoj putne infrastrukture u zemlji. Ovo je važno za ekonomski rast i regionalne integracije. Investicija će olakšati protok roba i ljudi, smanjiće troškove transporta i povećati bezbjednost na putevima”, izjavio je ministar finansija Darko Radunović.

“Neki od glavnih puteva Crne Gore vijugaju kroz planine, neki leže pored mora, što ih čini veoma lijepim, ali i osjetljivim na vremenske šokove. Da bi se izbjegli rizici od erozija, klizišta i poplava, projekat rehabilitacije koji EBRD finansira će uključivati poboljšanja kao što su povećanje kapaciteta za odvodnjavanje, ojačane putne nasipe i specijalne projekte mostova”, kazao je direktor EBRD za saobraćaj Sju Baret. 

Jap Sprej, šef kancelarije EBRD u Podgorici, je istakao da su prekogranična i nacionalna saobraćajna infrastruktura od ključnog značaja za dalji rast i investicije.

“Kvalitetna saobraćajna povezanost može znatno poboljšati pristup poslovima, tržištu, školama i bolnicama u Crnoj Gori. To će posebno osnažiti sektor turizma, koji daje značajan doprinos ekonomiji”. EBRD je vodeći institucionalni investitor u Crnoj Gori. Do sada je uložila 530 miliona eura u preko 50 projekata u zemlji. Njene investicije imaju za cilj da crnogorska privreda postane konkurentnija, integrisana i “zelena””,  naveo je on.

Prema najnovijoj ekonomskoj prognozi EBRD, crnogorska ekonomija će porasti za 3,7 odsto ove godine i 3,3 odsto u 2018 godini.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *