Kako da izaberete pravo ime za Vaš biznis?

Dodajte komentar

Pronalaženje pravog imena za početak biznisa može imati značajan uticaj na vaš poslovni uspjeh. Loše ime može imati gore posljedice nego neuspijevanje vaše firme da se poveže sa kupcima– može rezultirati nepremostivim poslovnim i pravnim preprekama. Nasuprot tome, jasno i moćno ime može biti izuzetno korisno u marketinškim i brending aktivnostima.
Evo 12 korisnih predloga kako doći do pobjedničkog imena za vaš biznis:

1. Izbjegavajte komplikovana imena koja se teško izgovaraju.

Ne želite da zbunite potencijalne kupce i da im otežate da vas pronađu na internetu. Izbjegnite situaciju u kojoj ste prinuđeni da iznova ispravljate pogrešne verzije naziva vaše firme. Osigurajte da  bude jednostavno i lako za pamćenje.

2. Nemojte da izaberete ime koje ne bi odgovaralo u daljim stepenima razvoja vaše firme.

Primjera radi, Amazon se u svom začetku bavio prodajom knjiga online. Zamislite da je Džef Bezos nazvao ovaj sajt ’Books Online’. To bi ili ograničilo razvoj jer bi bio prinuđen da se bavi samo prodajom knjiga na internetu, ili bi morao da promijeni naziv u ’Amazon’, a pitanje da li bi ova najpoznatija online prodavnica bila jednako poznata i zapamćena da je često menjala nazive.

3. Sprovedite detaljno analizu i istraživanje interneta.

Jednom kada pronađete ime koje vam se sviđa, uradite web pretragu, kako bi ste se uvjerili da neko drugi ne koristi isto ili slično ime koje ste odabrali za svoj biznis jer to može uništiti vaše šanse za uspješnu SEO optimizaciju.

4. Neka vaš domen bude .com.

Osigurajte da ime vašeg domena bude “.com”, a ne alternative kao što su .net, .org, .biz ili druge. Korisnici imaju tendenciju da prepoznaju domen .com sa dobrim, uspješnim, vjerodostojnim raširenim poslovanjem. Nesumnjivo je da će se desiti da neko već posjeduje ime koje ste odabrali i domen .com, ali mnogi vlasnici domena su voljni da ga prodaju za pravu cijenu. Razmislite o kupovini domena .com kao prve poslovne investicije. Takođe, uvjerite se da ste preuzeli željeno poslovno ime na popularnim sajtovima društvenih medija kao što su Facebook, Twitter i Pinterest.

5. Koristite ime koje nosi određeno značenje.

U idealnom slučaju, želite da ime vašeg poslovnog subjekta nosi pozitivno značenje. Može li ljudi odmah dobiti ono o čemu se bavi? Iako besmislena imena poput “Google”, “Yahoo” ili “Zappos” imaju prednosti zbog toga što su neobična i kratka i zbog toga se lako pamte, brendiranje ovakvih imena će vas koštati mnogo više nego riječi koje imaju značenje i govore o vašem biznisu.

6. Sprovedite pretragu zaštitnog znaka.

Obavite pretragu na USPTO.gov kako biste vidjeli da li možete da dobijete zaštitni znak koja bi išla uz odabrano ime biznisa.

7. Procijenite da li je ime privlačno.

Očigledno je da ne želite dosadan naziv za vaše poslovanje, ali takođe ne želite da izaberete nešto što govori previše, što je očigledno. Važno je da zaintrigirate potencijalne korisnike, klijente i partnere, kako biste ostavili dobar utisak  i ostali zapamćeni.

8. Dobiti povratne informacije o imenu.

Odaberite 5-10 imena i predstavite ih prijateljima i članovima porodice. Tražite povratnu informaciju. Osigurajte da vaši predlozi ne daju negativne konotacije.

9. Uvjerite se da ime zvuči dobro kada se kaže naglas.

Ponekad imena dobro izgledaju na papiru, ali zvuče grozno kada se izgovore naglas.

10. Koristite dostupne resurse kako biste došli na ideju o imenu.

Postoji više sajtova koji vam mogu pomoći u pronalazenju imena, uključujući:

  • VisualThesaurus.com (daje vam vizuelno oko ključne riječi)
  • Shopify Business Name Generator (generiše nazive poslovnih imena i istovremeno provjerava dostupnost domena)
  • NameMesh.com (generator imena za startup kompanije)
  • Naminum.com (omogućava vam da generišete imena bazirana na određenoj temi)
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *