Ovo su najbolji poslodavci u svijetu u 2017. godini (info mapa)

Dodajte komentar

Prevod i obrada: Bankar.me

S obzirom na to da tržište berze skoro svakodnevno bilježi rekordan rast, a nezaposlenost je najniža u poslednjih 17 godina, može se reći da kvalifikovani radnici sada otkrivaju fleksibilnost pri donošenju odluke gdje žele da rade. Ova činjenica pokreće interesantno pitanje – Koja je najbolja kompanija za rad u mjestu u kom živite? Na osnovu podataka preuzetih od “Forbs”-a, napravljena je jedinstvena mapa koja će vam pomoći da dobijete odgovor na ovo pitanje.

“Forbs” je nedavno objavio rang listu najboljih kompanija na svijetu. Utvrđeno je da ove kompanije praktikuju raznovrsne bonuse i benefite, kao što su npr. kvalitet hrane za zaposlene i politike roditeljskog odsustva. “Forbs” je čak razmatrao da li neke kompanije dozvoljavaju zaposlenima da dremnu dok su na poslu. Ove kompanije su mapirane tako što se u obzir uzimala njihova tržišna kapitalizacija, kako bi se dobila slika koliko zapravo velika organizacija treba da bude da bi priuštila benefite tako visokog kvaliteta. Jedna kompanija predstavlja svaku zemlju, koja je dalje označena određenom bojom, koja označava stepen tržišne kapitalizacije. Crveno obojene zemlje su zemlje sa poslodavcima u vrijednosti preko 100 milijardi dolara, a tamnoplave su one koje imaju relativno male poslodavce, u vrijednosti ispod 10 milijardi dolara. Uz pomoć ove mape, nekoliko trendova se odmah jasno iskristalisalo.

Crvene zemlje (sa ogromnim kompanijama) pretežno potiču iz Sjeverne Amerike i Zapadne Evrope. Alphabet (kompanija koja posjeduje Google) je najveća na ovoj listi sa tržišnim kapitalom od 579,5 milijardi dolara, koji je  veći od ukupnog BDP-a Argentine. Tri izuzetka od prethodne konstaciije o lokaciji crvenih kompanija su: duvanska kompanija u Indiji – ITC sa tržišnim kapitalom od 51,6 milijardi dolara, Hong Kong (CNOOC, 54,8 milijardi dolara) i Tajvan (Han Hai Precision, 54,4 milijarde dolara). Međutim, ova tri mjesta su imalI dugoročne i jedinstvene ekonomske i političke odnose sa Zapadom.

Na ovoj mapi konstatovane su i tri očigledne i očaravajuće praznine. Afrika doprinosi sa samo jednom kompanijom na Forbsovoj listi, a to je Remgro iz Južne Afrike, konglomerat koji je sastavljen od mnogih podružnica iz različitih industrija. Bliski istok i istočna Evropa takođe imaju samo nekoliko kompanija koje se smatraju najboljim mjestima za rad u svijetu. Ova mjesta moraju preći dug put kako bi postala mjesta poželjnjia za ljude koji traže posao.

U nastavku je pojednostavljena lista zemalja sa najboljim poslodavcima u svijetu, rangiranim po veličini ukupne tržišne kapitalizacije (izražene u milijardama dolara). Kao referenca, uključen je i broj zaposlenih koji rade u svakoj kompaniji.  Razmislite o ovakvoj listi: SAD imaju najveću i najbolju kompaniju na svijetu – Alphabet. Koja zemlja ima drugu najveću kompaniju? Švajcarska.

  1. Sjedinjene Države – “Alphabet” :Računarske usluge – 579,5 milijardi dolara tržišna kapitalizacija i 72,053 zaposlenih
  2. Švajcarska – “Nestle”: prerada hrane – 229,5 milijardi tržišna dolara kapitalizacija i 328,000 zaposlenih
  3. Holandija – “Unilever”: Domaćinstvo / Lična njega – 143,9 milijardi dolara tržišna kapitalizacija i 169, 000 zaposlenih
  4. Njemačka – “Daimler”: proizvođači automobila i kamiona – 76,1 milijardi tržišna dolara kapitalizacija i 282, 488 zaposlenih
  5. Hong Kong – “CNOOC”: Operacije nafte i gasa – 54,8 milijardi tržišna dolara kapitalizacija i 19,718 zaposlenih
  6. Tajvan – “Hon Hai Precision”: Elektronika – 54,4 milijardi tržišna dolara kapitalizacija i 1,000,000 zaposlenih
  7. Kanada – “Suncor Energy”: naftna i gasna industrija – 51,7 milijardi tržišna dolara kapitalizacija i 12,837 zaposlenih
  8. IndijaITC: “Tobacco” – 51,6 milijardi tržišna dolara kapitalizacija i 25,564 zaposlenih
  9. Italija – “Enel”: Elektroprivreda – 47,5 milijardi tržišna dolara kapitalizacija a i 62,080 zaposlenih
  10. Australija – “CSL”: biotehnologija – $ 43.9 milijardi tržišna dolara kapitalizacija i 16,000 zaposlenih

Dakle, “Alphabet” zauzima poziciju najbolje kompanije na svijetu za rad, i zato što je na vrhu Forbsovog rangiranja i zbog veličine i tržišne dominacije. Nema sumnje da će kompanija ovo mjesto zauizimati i dugo u budućnosti, tako da ako uspijete samo proći nogom kroz vrata ove kompanije, čak i samo kao stažista, planirajte što bolje iskoristiti tu priliku. Skoro uvijek će biti ljudi koji će pokušavati da rade u ovoj kompaniji.

Izvor: HowMuch

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *