Naslovne strane dnevnih novina za 5. decembar – Najvažniji naslovi iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Žele da sruše odluku o zakupu

Manjinski akcionari HTP Ulcinjska rivijera tužili su Privrednom sudu tu kompaniju i traže od suda da poništi odluku o zakupu dijela imovine konzorcijumu Karisma, kao i odluku o saglasnosti na taj ugovor.

Institut snimaju iz UN, Rakčević, Kostić, Iberostar

Za Institut Dr Simo Milošević u Igalu interesuju se MK grupa srbijanskog biznismena Miodraga Kostica, crnogorski privrednik Žarko Rakčević sa partnerom svjetskim turoperatorom Tomas Kukom,Udruženja ratnih veterana pri UN i španski predstavnici Iberostara koji su suvlasnici bečićkog hotela Belvi.

Članarina PKCG je zakonita i ustavna

Ustavni sud odlučio je da odbije predlog za utvrđivanje neustavnosti i nezakonitosti Odluke o utvrđivanju osnovice i stope za obračun članskog doprinosa za Privrednu komoru (PKCG) za ovu godinu. Ocjenu ustavnosti je tražila grupa opozicionih poslanika u junu ove godine.

Dnevne novine

Željeznička infrastruktura u minusu 41.560 eura

Gubitak Željezničke infrastrukture Crne Gore (ŽICG) u trećem kvartalu je iznosio 41.560 eura, što je 23 puta manje u odnosu na isti prošlogodišnji period. Prema podacima iz izvještaja o poslovanju, koji je objavljen na sajtu Montenegroberze, poslovni prihodi su na kraju septembra iznosili 11,21 milion eura i bili su 9,9 odsto veći u odnosu na uporedni period. Poslovni rashodi porasli su 1,9 odsto na 11,21 milion.

Milionski fondovi prilika za poljoprivredne startape

Poljoprivreda je oblast industrije u kojoj je digitalizacija i primjena novih tehnologija tek počela i sada je pravo vrijeme za startape iz regiona da razvijaju rješenja koja će biti upotrebljiva u ovom procesu, kazao je za DN profesor Vladimir Crnojević, direktor Biosense instituta u Novom Sadu i prvi čovjek zadužen za digitalizaciju agrikulture u Srbiji.

Promet na berzi opao 74 odsto

Ukupan promet na Montenegroberzi u novembru je iznosio 1,41 milion eura, što je oko 74 odsto manje u odnosu na oktobar. U poređenju sa novembrom prošle godine, promet je manji 59 odsto, kada se izuzme primarna prodaja obveznica Crne Gore u prošloj godini, koja je iznosila 80,41 milion.

Dan

Nemaju papire za milionske nekretnine

Elektroprivreda (EPCG) ne posjeduje potrebnu dokumentaciju o vlasništvu za nekretnine, opremu i postrojenja vrijedna 34,3 miliona eura, utvrdio je nezavisni revizor Ernst&Jang u izvještaju o reviziji finansijskih iskaza za 2016. godinu.

Smijenjen direktor

Odbor direktora Barske plovidbe razriješio je juče dužnosti izvršnog direktora Mila Paunovića, koji je na toj poziciji bio od avgusta 2016. godine, a za vršioca dužnosti imenovao Tihomira Mirkovića, dosadašnjeg direktora komercijalnog sektora Barske plovidbe.

Tražiće niže kamate i cijene kvadrata

Banka za razvoj Savjeta Evrope (CEB) odobrila je deset miliona eura za finansiranje treće faze projekta Hiljadu plus stanova, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma. Oni su najavili da će do kraja ove, odnosno početkom naredne godine, objaviti pozive za banke, građevinske kompanije i pojedince kao ponuđače stanova, kao i javni poziv za građane.

Pobjeda

Sindikat prodao udio u Obodu za 114 hiljada

Na Montenegroberzi je jučeprodato 104.000 akcija Štamparije Obod za 114.000 eura. Cijena akcije je ostala nepromijenjena 1,1 euro. Zvanično nije saopšteno ko su akteri ove transakcije. Pobjeda nezvanično saznaje da je ove akcije prodao Savez samostalnih sindikata, a kupio neko od drugih vlasnika ove kompanije.

Država da hvata utajivače poreza, ali da ne bude stroga

Predstavnike poslovnih crnogorskih asocijacija raduju najave iz Vlade i Ministarstva finansija da postoji prostor za smanjenje opterećenja zarada. Uslov Vlade da će se to moći učiniti ukoliko poslodavci budu redovno plaćali porez i doprinos ih toliko ne raduje. Smatraju, naime, da se ne može pravdati visoko opterećenje na zarade činjenicom da postoje poslodavci koji neredovno, ili nikako plaćaju poreze, nelegalno zapošljavaju ili ne prijavljuju poreske obaveze.

Na crno radi 40.000 radnika

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković kaže daje krajnje vrijeme da se smanji opterećenje na zarade, ukine krizni porez kojije uveden 2013, poveća stopa poreza na dobit i da se 40.000 radnika iz sive zone uvede u legalne kanale. Nezaobilazno je, kaže, povećanje minimalne zarade, koja se godinama nije mijenjala i iznosi 193 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *