Naslovne strane dnevnih novina za 4. decembar – Najvažniji naslovi iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Ko uči neće moći na biro

Redovni učenici, studenti osnovnih studija (i redovni i vanredni) i osobe koje obavljaju stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, neće moći da budu na evidenciji Zavoda za zapošljavanje. To predviđa predlog zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, kojeg je pripremilo Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Od reprograma u državnu kasu 22 miliona?

Državni budžet je kroz reprograma poreskog duga do 27. novembra prihodovao ukupno 20.394.206,37. Do kraja godine većini poreskih obveznika, koji su u reprogramu, dospijeva još jedna rata pa očekujemo da će ukupni prihodi biti oko 22 miliona eura, saopšteno je “Vijestima iz Poreske uprave.

Stvoriti tržište gdje su investitori zaštićeni

Rješenja koja donosi Predlog zakona o tržištu kapitala, koji je u skupštinskoj proceduri, usmjerena su na stvaranje integrisanog finansijskog tržišta, na kome su investitori efektivno zaštićeni. U obrazloženju se navodi da je predlog zakona usmjeren na stvaranje tržišta, na kojem je očuvana njegova efikasnost i jedinstvenost.

Dnevne novine

U RURALNI RAZVOJ ULOŽENO 15 MILIONA

Agrobudžet je u ovoj godini uvećan za 40 odsto. U oblasti ruralnog razvoja uloženo je oko 15 miliona eura, dok je samo za unapređenje putne i vodovodne infrastrukture u ruralnim područjima investirano oko dva miliona eura. To su neki od ključnih rezultata koje je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja postiglo u prvoj godini rada 41. Vlade Crne Gore.

Biznis karavan u srijedu u Podgorici, očekuje se dolazak 300 privrednika

Centralni događaj Biznis karavana Ministarstva ekonomije biće održan u srijedu u Podgorici, a otvoriće ga resorna ministarka Dragica Sekulić i gradonačelnik glavnog grada Slavoljub Stijepović. U Ministarstvu ekonomije očekuju da će glavnom događaju u okviru Biznis karavana prisustvovati oko 300 privrednika, predstavnika asocijacija i komora, kao i svih crnogorskih opština.

Više turista u oktobru

U Crnoj Gori u oktobru je u kolektivnom smještaju boravilo 68.140 turista, što je 20,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopšteno je iz Monstata. Broj ostvarenih noćenja, koji je iznosio 195.080, veći je 15,2 odsto nego u istom mjesecu prošle godine. Od ukupnog broja noćenja u kolektivnom smještaju, 82,7 odsto ostvarili su strani, a 17,3 odsto noćenja domaći turisti”, navodi se u saopštenju.

Dan

Opštinske pare zavrtjeli četiri puta u istom danu

Demokratska Crna Gora predstavila je juče detalje nove afere u Budvi, u kojoj je, po navodima funkciionera te stranke, opštinski budžet oštećen za dva miliona eura. U pitanju je posao izgradnje hotela “Kristal Rivijera u Petrovcu, što je bio zajednički projekat preduzeća Euromiks trejd i HG Budvanska rivijera.

Subvencije još godinu dana

Vlada je za još godinu dana produžila subvencije poslodavcima koji zaposle teže zapošljiva lica. Lani je pravo na subvencije, mahom za neplaćanje dijela poreza i doprinosa ostvarilo 5.577 osoba za šta su upotrijebljena 3,2 miliona eura, što je i navelo izvršnu vlast da produži trajanje dotacija, prenosi portal Analitika.

Od giganta do stečaja

Industrijska prerada maslina u Starom Baru počela je 1927. godine kao industrija maslinovog ulja braće Marić, da bi poslije oslobođenja prerasla u državno dobro. Kasnije kao “Primorka ima pionirsku ulogu u razvoju prehrambene industrije u Crnoj Gori. Stalnim naporima radnih ljudi, uz svestarnu pomoć uže i šire društveno političke zajednice, prevazilažene su teškoće, i od kolektiva sa skromnom materijapnom i kadrovskom osnovom stvorena je fabrika sa visoko-automatizovanim mašinama, koja je tada zapošljavala 600 radnika

Pobjeda

Poslodavci jednu naknadu računali više puta

Iz Ministarstva finansija poručili su Uniji poslodavaca da preispita tvrdnju da preduzeća, pored poreza, doprinosa, akciza, prireza plaćaju i 1.635 parafiskaliteta, odnosno naknada i taksi, jer su jednu računali više puta.

Mijović promašio teme, ali i državu

Netačne su, neosnovane i zlonamjerne tvrdnje “daje država ostala bez para, “da nema pristup kreditima” i da će “građanima dobro pritegnuti kaiš, saopšteno je iz Vlade povodom tvrdnji koje je u medijima saopštio Dejan Mijović iz političkog pokreta Ura.

Hotelijeru u oktobru isplaćeno 44 hiljade eura

Najveće plate u Crnoj Gori imaju zaposleni u sektorima snabdijevanje električnom energijom i finansijske i djelatnosti osiguranja, dok najmanje plate primaju zaposleni u sektorima administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, trgovina na veliko i malo, kao i u sektoru usluge smještaja i ishrane, pokazuju najnoviji podaci Monstata o prosječnim platama za oktobar. Najveća bruto plata isplaćena u oktobru iznosila je 43,86 hiljada eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *