Naslovne strane dnevnih novina za 29. novembar – Najvažniji naslovi iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Kapitalom brišu stare gubitke

Elektroprivreda (EPCG) je za 29. decembar zakazala skupštinu akcionara na kojoj treba da se razmatraju odluke o pokriću akumuliranog gubitka, smanjenju osnovnog kapitala po osnovu pokrića gubitaka i o raspodjeli neraspoređene dobiti iskazane na kraju prošle godine.

Berzanski indeks nikada nije bio niži

Glavni berzanski indeks MNSE 10, kojeg čini deset najlikvidnijih hartija od vrijednosti na Montenegroberzi potonuo je juče na kraju radnog dana nešto više od dva odsto i spusto se na 789,11 poena. To je istorijski minimum od kada se računa ovaj indeks jer je prvi put pao ispod nivoa od 800 poena. Računanje indeksa počelo je 1. aprila 2015. gosine kada je njegova vrijednost iznosila 1000 poena.

Zabranite strane sajtove jer ode veliki novac

Crna Gora može kvalitetnije urediti oblast igara na sreću novim zakonom ukoliko koristi i pozitivna i negativna iskustva iz Hrvatske i drugih zemalja. Treba uvesti zabranu za inostrane sajtove jer se preko njih odliva velilđ novac, definisati mjere protiv malolj etničkog klađenja, povezati igre na sreću i turizam, to su neki od savjeta direktora Hrvatske udruge za igre na sreću Ivana Ba-garića u intervjuu “Vijestima povodom najavljene izrade novog zakona o igrama na sreću u Crnoj Gori.

Dnevne novine

NA AUTO-PUT POTROŠENO 147,9 MILIONA

Radovi vrijedni 147,9 miliona eura izvedeni su na prioritetnoj dionici autoputa Bar-Boljare od početka godine, za šta je utrošeno 81,89 odsto planiranog budžeta, pokazuju posljednji podaci Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Podržani finansijski planovi regulatora

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet juče je predložio Skupštini da usvoji Predlog finansijskog plana Agencije za elektronske medije, kojim nijesu previđena nova opterećenja emiterima i kablovskim operatorima. Prema riječima direktora Agencije za elektronske medije Abaza Džafića, ukupni prihodi ove institucije su projektovani u visini od 919.553 eura, dok će, prema finansijskom planu, rashodi iznositi 913.150 eura.

Dobre marketing aktivnosti nužne za razvoj turizma

Jaka konkurencija i očekivanja turista zahtijevaju dobro osmišljene i strateški vođene marketing aktivnosti, zbog čega je inicirana izrada Strateškog marketing plana turizma Crne Gore od 2018-2022 godine, kazao je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

Dan

Vlada nas je oštetila, tražimo 974 hiljade

Akcionari bjelopoljskog Vunka u stečaju, njih 1.680 kojima imaju oko polovinu dionica tog preduzeća, traže od Ministarstva finansija, odnosno Vlade, da se odrekne svojih potraživanja od 974 hiljade eura koja su naplagili kroz stečajni postupak u njihovu korist. Oni su u pismu koje su poslali Vladi naveli da su uvođenjem stečaja davne 2008. šdine potpuno obespravljeni i dovedeni u zablucu, jer su im državni fondovi i Ministarstvo finansija prvo prodali akcije, a onda uveli stečaj, onemogućujući ih da samostalno upravljaju svojim kapitalom, odnosno preduzećem.

Savjeti za arbitraže koštaće 2,77 miliona

Vlada će u narednoj godini pravnim savjetnicima za sedam arbitražnih postupaka koji su pokrenuti protiv države isplatiti ukupno 2,77 miliona eura, što je za oko 200 hiljada više nego u ovoj godini, pokazuju podaci iz predloga Zakona o budžetu. Za 2017. godinu su ti izdaci bili raspoređeni kod Savjeta za privatizaciju, dok su u ovogodišnjem budžetu kod resornih ministarstava u čijoj oblasti su preduzeća koja su pokrenula sporove. Lani su troškovi savjetnika za arbitraže koštali 2,56 miliona eura.

Traže ostavku Radunovića

Udruženje manjinskih akcionara Elektroprivrede i Partija penzionera, invalida i resgitucije (PIR) traže od ministra finansija Darka Radunovića da podnese ostavku nakon što je kazao da Vlada traži strateškog partnera u EPCG, umjesto da se kreditno zaduži za otkup akcija A2A. Radunović je u emieiji “Replika na javnom servisu kazao da traže strateškog partnera koji će otkupiti akcije A2A, te da ima vremena do 18. maja kada stiže obaveza plaćanja nrve rate od 35 miliona eura po osnovu put opcije.

Pobjeda

Strategiju rade Španci

Brze promjene u turizmu i očekivanja turista zahtijevaju strateški vođene marketing aktivnosti, zbog čega je inicirana izrada strateškog marketing plana turizma do 2022. godine saopštio je ministar turizma Pavle Radulović. On je kazao da jaka konkurencija i očekivanja turista zahtijevaju dobro osmišljene i strateški vođene marketing aktivnosti, koje će generisati najveće finansijske efekte i koristi za državu i društvo. Prezentaciju su organizovali resorno ministarstvo i NTO.

Čanović opet predsjednik

Odbor direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CE DIS) je na prvoj konstitutivnoj sjednici reizabrao Miodraga Čanovića za predsjednika tog tijela. Iz CEDIS-aje saopšteno daje Čanović prvi put za predsjednika borda izabranu junu prošle godine.

Ministarstvu manje, upravama više

Ministarstvu finansija je prijedlogom budžeta za narednu godinu opredijeljeno 139,3 miliona eura, što je 4,7 miliona manje nego tekuće godine. Poreska uprava, koja je pod ingerencijama ovog ministarstva, dobila je 8,3 miliona, što je oko 110.000 više nego ove godine. Upravi carina je opredijeljemo 7,05 miliona , što je oko 300.000 više. Upravi za imovinu je pripalo 18 miliona ili oko 1,5 miliona više. Uprava za nekretnine je dobila 4,57 miliona, što je oko 140.000 eura više. Upravi za igre na sreću pripalo je 290.000 eura, neznatno više nego ove godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *