Naslovne strane dnevnih novina za 28. novembar – Najvažniji naslovi iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Naknada sa Biroa biće 108 eura

Naknada za nezaposlene biće povećana sa sadašnjih 77 na 108 eura neto, jedna je od novina u predlogu zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti kojeg je pripremilo Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

CBCG bi niži porez na dobit firmi

Centralna banka (CBCG) preporučila je Vladi da u cilju nastavka konsolidacije budžeta i postizanja stabilnosti finansija razmotri smanjenje stope poreza na dobit koja sada iznosi devet odsto ili da ukine krizni porez na zarade.

Presuda o 12,5 miliona za 17 dana

U Privrednom sudu juče je okončana rasprava po tužbi Kaspia perty Holdings iz Dubaia koja od suda traži da joj Atlas banka isplati 12,5 miliona eura jer joj taj novac nije isplatila nakon aktiviranja sporne bankarske garancije u julu 2015. godine. Sudija Zoran Ašanin najavio je da će presudu donijeti 15. decembra.

Dnevne novine

Vlada u prvoj godini zaslužila dobru ocjenu

Vlada je zaslužila dobru prelaznu ocjenu u prvoj godini mandata, imajući u vidu ono što je postignuto kao i uslove u kojima je to ostvareno, ocijenio je ekonomski analitičar Predrag Drecun. On je Dnevnim novinama kazao da su neki od najznačajnijih ekonomskih dostignuća 41. Vlade Crne Gore u prvoj godini rada, koja se navršava danas, rast BDP-a, stranih direktnih investicija, povećanje poreskih prihoda, ali i smanjenje zaduženja i deficita.

Uvoz za deset mjeseci šest puta veći od izvoza

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prvih deset mjeseci iznosila je 2,19 milijardi eura, što je 10,3 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, pokazali su preliminarni podaci Monstata.

Skijalište na Turjaku je otvoreno nakon 13 godina

Svi Rožajci i turisti koji su ljubitelji skijanja moći će da uživaju u čarima ovog sporta u Ski centru Hajla. Naime, staza “Turjak II” u ovom ski centru otvorena je nakon 13 godina stagnacije, a ove godine dodatno je unaprijeđena.

Dan

Država neće finansirati drugu dionicu

Vlada ravmišlja o drugom modelu privatno-javnog partnerstva u nastavku gradnje autoputa Bar-Boljare, koji ne bi uključivao učešće države u njegovom finansiranju, posebno putem izdavanja garanacija, saopštio je premijer Duško Marković.

Crna Gora u deficitu 1,577 milijardi eura

Spoljnotrgovinski deficit za deset mjeseci ove godine iznosi rekordnih 1,577 milijardi eura i ubjedljivo je najveći u poslednjih osam godina. Uvoz robe je najveći od 2010. godine, dok je izvoz robe na nivou iz 2012. i 2013. godine, uprkos uvećanju od skoro 20 odsto u odnosu na 2016. godinu.

Uskoković predsjednik

U Podgorici je juče osnovano Udruženje francusko-crnogorskih preduzeća pod okriljem ambasade Francuske u Crnoj Gori, a uz učešće privrednih subjekata iz dvije zemlje. Za predsjednika Udruženja je izabran Rajko Uskoković, a osnovni cilj Udruženja će biti ekonomsko povezivanje dvije zemlje. Uskoković je generalni direktor francuske kompanije VALGO Montenegro, a ranije je obavljao funkciju direktora Montenegroerlajnza u Parizu.

Pobjeda

Godina poreske discipline i gradnje autoputa

Danas se navršava godina rada vlade premijera Duška Markovića, kojaje po ocjeni vlasti u znaku mini buma ekonomije, uz očekivani rast od preko četiri odsto, što je najbolje u regionu, a u samom vrhu zemalja EU. Godina će, kažu oni, ostati zapamćena po intenzivnim radovima na autoputu i dobrim mjerama fiskalne konsolidacije.

Divlja gradnja pod lupom građevinaca, geodeta i arhitekata

Prema Zakonu o planiranju i izgradnji, prvi korak legalizacije je podnošenje zahtjeva nadležnim opštinskim sekretarijatima. Zahtjev se podnosi na obrascu koji se skine sa sajta Ministarstva održivog razvoja i turizma. Kako objašnjavaju iz resornog ministarstva, potreban je elaborat premjera izvedenog stanja izgrađenog objekta, ko ji je uradila licencirana geodetska organizacije, a ovjerava je katastar…

Drugu dionicu autoputa država neće finansirati

Premijer Duško Marković saopštio je da Vlada radi na aranžmanu za nastavak gradnje druge dionice autoputa, po modelu privatno-javnog partnerstva. Prema njegovim riječima, taj model ne bi uključivao učešće države u njegovom finansiranju, posebno putem izdavanja garancija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *