Naslovne strane dnevnih novina za 23. novembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dug od 8,5 miliona nije obezbijeđen

Poreska uprava i država Crna Gora na putu su da izgube 8,56 miliona eura prijavljenih potraživanja u stečajnom postupku koji se vodi nad preduzećem Ave Maria Koljčević jer nema, ili su nestali, validni dokazi da je to potraživanje Poreske uprave uopšte bilo obezbijeđeno na valjan način, saznaju Vijesti”.

Profit raste pred procjenu akcija

Pljevaljski Rudnik uglja tokom prvih devet mjeseci ove godine ostvario je dobit u iznosu od 4,9 miliona eura i ona je skoro tri puta veća u odnosu na uporedni period prošle godine kada je profit iznosio 1,65 miliona eura.

Još nema zabrane rada za praznike

Socijalni savjet se juče nije izjašnjavao o predlogu da se konačno pravno uredi rad za dane državnih praznika u Crnoj Gori, jer je nakon skoro tročasovne rasprave o ovoj i drugim tačkama sjednica prekinuta zbog nedostatka kvoruma. Zakonom o državnim praznicima iz 2013. godine definisano je da su dani državnih praznika neradni, osim za mali broj izuzetaka, ali to u praksi nije zaživjelo jer Ministarstvo ekonomije još nije uradilo podzalconske akte iako je rok za njihovo donošenje bio 60 dana.

Dnevne novine

Euro zaštititi na globalnom nivou

Falsifikovanje eura predstavlja cilj grupa organizovanog kriminala, zbog čega treba stvoriti multidisciplinarni sistem koji će raditi na njegovoj zaštiti, ocijenjeno je juče na međunarodnoj konferenciji “Evropska strategija za zaštitu eura na području Mediterana”.

Opštine sa sjevera da pomognu izgradnju mikro hidroelektrana

Opštine sa sjevera Crne Gore bi trebalo da se više uključe i aktivnostima potpomognu izgradnju mikro hidroelektrana snage do 100 kilovati, u interesu razvoja biznisa na svojoj teritoriji, naveli su u Montenegro biznis alijansi (MBA). Predstavnici Odbora MBA-a za energetiku i Ministarstva ekonomije juče su održali sastanak na temu stvaranja uslova za bržu i masovniju izgradnju mikro hidroelektrana.

Banke uvećale likvidna sredstva u avgustu

Prosječna likvidna sredstva banaka u avgustu su iznosila 1,04 milijarde eura, što je 11,3 odsto više nego u julu, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG). Prosječna likvidna sredstva su u odnosu na avgust prošle godine porasla 10,7 odsto. Koeficijenti likvidnosti za bankarski sistem u cjelini su, na dnevnom i dekadnom nivou, bili iznad propisanih minimuma, prenosi Mina-biznis.

Domaćinstva i preduzeća za struju duguju 170 miliona

Domaćinstva u Crnoj Gori su na kraju oktobra dugovala 124,06 miliona eura za utrošenu električnu energiju, dok je dug kompanija iznosio 46,74 miliona, saopšteno je Dnevnim novinama iz Elektroprivrede (EPCG).

Dan

Smanjiće poreze na plate ako prihodi ostanu isti

Troškovi rada, odnosno poreza i doprinosa na plate, visoki su i treba ih smanjiti, smatraju organizacije poslodavaca. Osim neto plate, poslodavac mora da isplati još 35 odsto iznosa neto plate za raznorazne dažbine, odnosno na neto platu od 500 eura, porezi i doprinosi iznose još oko 330 eura.

Pomoći izgradnju mikro-elektrana

Opštine sa sjevera trebalo bi što više da se uključe i svojim aktivnostima potpomognu izgradnju mikrohidroelektrana snage do 100 kilovata (kU), u interesu razvoja biznisa na svojoj teritoriji, ocijenili su iz Montenegro biznis alijanse (MBA). Predstavnici Odbora za energetiku MBA sastali su se juče u Ministarstvu ekonomije sa predstavnicima tog vladinog resora na temu stvaranja uslova za bržu i masovniju izgradnju mikro-hidroelektrana, odnosno elektrana snage do 100 kw.

Pali za pet mjesta

Crna Gora je zauzela 61. mjesto od ukupno 176 zemalja u najnovijem izvještaju Međunarodne telekomunikacione unije (ITU). U odnosu na rang listu iz 2016. godine Crna Gora je poboljšala parametre, odnosno dobila bolju prosječnu ocjenu, sa 6,3 na 6,44, ali je nazadovala pet mjesta. Od zemalja regiona, bolje plasirane od Crne Gore su Slovenija na 33, Hrvatska na 36. i Srbija na 55. mjestu

Pobjeda

Doprinosi se mogu smanjiti ako svi budu plaćali porez

Postoji prostor za smanjenje doprinosa za socijalno osiguranje, ali pod uslovom da se obezbijede prihodi koji ne bi mogli biti manji od postojećih, rečeno je Pobjedi iz Ministarstva finansija u odgovoru na pitanje da li je zauzet stav oko zahtjeva Unije poslodavaca da je uslov za povećanje minimalne zarade smanjenje poreza i doprinosa na plate.

CBCG: Prosječno likvidno 1,04 milijarde eura

Prosječna likvidna sredstva banaka u avgustu su iznosila 1,04 milijarde eura što je 11,3 odsto više nego u julu, i 10,7 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju podaci Centralne banke. Koeficijenti likvidnosti za bankarski sistem u cjelini su na dnevnom i dekadnom nivou bili iznad propisanih minimuma.

Budućnost Aerodroma i MA nije političko pitanje

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović kazao je juče da budućnost Aerodroma i Montenegro erlajnza nijesu politička pitanja. -Vlada će odluku o ovim preduzećima donijeti na osnovu stručnih analiza kazao je potpredsjednik gostujući u jutarnjem programu TVCG. Govoreći o izjavi direktora Aerodroma Danila Orlandića da bi kompanija za aerodrom Tivat mogla da uzme 30 miliona eura kredita od EBRD, Simović je kazao da je Orlandić bio u obavezi da vidi šta je Vladina namjera po tom pitanju, jer u ime Vlade sjedi na toj poziciji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *