Veliki povratak Berlusconija

Dodajte komentar

Bivši italijanski premijer Silvio Berlusconi u ponedjeljak je doživio veliki politički povratak, postigavši pobjedu na izborima na Siciliji koja je njemu i njegovim saveznicimaiz desnice dala vodeću poziciju za opšte izbore koji se održavaju iduće godine.

Prebrojano je oko 85 posto glasova, a blok desnice i centra koji vodi bivši premijer s četiri mandata Silvio Berlusconi ima pet posto bodova prednosti pred protusistemskim pokretom Pet zvijezda, dok se na trećem mjestu nalaze predstavnici lijevog centra.

“Sicilija je, baš kao što sam želio, izabrala put stvarne, ozbiljne, konstruktivne promjene temeljene na iskrenosti, kompetenciji i iskustvu”, poručio je 81-godišnji Berlusconi.

Ti ga rezultati vraćaju na političku kartu nakon godina obilježenih seks skandalima i optužbama o zloupotrebi javnih sredstava. To je i velik udarac za drugog bivšeg premijera, Mattea Renzija koji vodi vladajuću Demokratsku stranku, zaglavljenu u sukobima sa svojim bivšim partnerima s ljevice.

Nakon velikog pada popularnosti u proteklim godinama Renzi je unutar stranke dobio velik broj kritičara koji bi mogli preispitati njegovo rukovodstvo.

Regionalne izbore na Siciliji koji su se održali u nedjelju mnogi smatraju ranim pokazateljem za izbore na državnoj razini jer mnogi problemi te ostrvske regije odgovaraju onima koji pogađaju Italiju kao cjelinu – velika nezaposlenost, ogroman dug i spor ekonomski rast.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *