Za svaki novi život po 400 eura, Crnogorci uštedjeli preko tri milijarde

Dodajte komentar

Sva novorođenčad koja na svijet dođu u nedjelji štednje počevši od 31. oktobra dobiće od Centralne banke Crne Gore 200 eura i ako roditelji otvore račun u nekoj od potpisnica, banka će pokloniti još toliko, saopštio je danas guverner Radoje Žugić povodom potpisivanja Sporazuma o realizaciji kampanje Nedjelja štednje.

Centralna banka Crne Gore, zajedno sa komenrcijalnim bankama organizuje po 14. put Sporazum o realizaciji kampanje Nedjelja štednje. Kako je saopštio guverner to je sjajna prilika da se podstakne ekonomski rast.

”Ovo je možemo slobodno reći jubilarni 14. put da sprovodimo ovu akciju. Nedjelja štednje je pravi povod da podstaknemo crnogorsku javnost na štednju i time poboljšamo ekonomsku politiku  i podstaknemo ekonomski rast. Jako je važno znati i prenijeti, naročito mlađim generacijama, da novac ne služi samo da bi se potrošio već da se štednjom može i zaraditi”, kazao je Žugić.

Žugić je dodao da i ove godine sljeduju nagrade za novorođene bebe.

”Mi smo i ove godine u Nedjelji štednje, dakle počevši od 31. oktobra, za svaku novorođenu bebu obezbijedili 200 eura. Ukoliko roditelji te bebe u tom peridou otvore račun u nekoj od potpisnica, banka će donirati istu sumu novca. Dakle početi novi život sa 400 eura nije mala stvar”, kazao je Žugić.

Guverner je dodao da depoziti banka u Crnoj Gori prevazilaze tri milijarde eura. On je objasnio da se krediti finansiraju iz domaće štednje i izrazio nadu da ćemo u našoj državi nastaviti pozitivne trendove, smanjivati loše a povećavati dobre kredite.

Kada je štednja u pitanju predstavnici banaka su odgovarajući na pitanja novinara kazali da kamatne stope jesu niže ali da su i dalje konkurentne te da se više isplati štedjeti nego držati nvoac kod kuće.

”Kamatne stope jesu niže ali su one i dalje konkurentne i među većima u regionu. Da li treba štedjeti ili ne, to ne bi trebalo biti pitanje uopšte. Novac ako držite kod kuće rizik je veći a taj novac stagnira i ne postižete sa njim ništa. Sa druge strane, kamate su takve kakve jesu ali ipak štednjom ćete ostvariti sigurnu zaradu”, saglasni su predstavnici banaka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *