Državni dug: 88,5% unutrašnjeg duga u eurima, 79% po fiksnim kamatama

Dodajte komentar

Valutna struktura državnog duga je povoljna. Cjelokupan unutrašnji dug je u eurima, dok je od ukupnog spoljnjeg duga oko 88,5% u eurima, dok je dio obaveza prema Pariskom klubu povjerilaca, kao i obaveze po osnovu IDA kredita i dug prema EUROFIMA u drugim valutama, navodi se u Izvještaju Centralne banke.

Prema podacima Ministarstva finansija, na kraju marta 2017. godine, bruto državni dug 38 Crne Gore iznosio je 2.483 miliona eura ili 62,7% BDP-a, i u odnosu na kraj 2016. godine veći je za 80 miliona eura ili za 3,3%. Na rast državnog duga, u toku prva tri mjeseca 2017. godine, najviše je uticalo ugovaranje novih kreditnih aranžmana države sa domaćim komercijalnim bankama.

Povećana očekivana stopa rasta BDP-a glavni je razlog za smanjenje učešća državnog duga u procijenjenom BDP-u na kraju prvog kvartala i pored novih zaduženja u toku posmatranog perioda. Od ukupnog iznosa bruto državnog duga, 2.001,7 milion eura ili 80,6% odnosilo se na spoljni dug, dok se preostalih 481,3 miliona eura ili 19,4% odnosilo na unutrašnji dug. Ukoliko uključimo depozite Ministarstva finansija zajedno sa 38.477 unci zlata, neto državni dug Crne Gore na kraju marta 2017. godine, iznosio je 2.421,2 miliona eura ili 61,2% BDP-a. U odnosu na kraj 2016. godine, neto državni dug je zabilježio rast od 2,8%.

“Kamatna struktura državnog duga se, takođe, može ocijeniti kao povoljna. Većina državnog duga (krediti i obveznice) se servisira po fiksnim kamatnim stopama (79% državnog duga)”, piše u dokumentu.

U strukturi spoljnog duga najveće učešće imaju obaveze po osnovu emitovanih euroobveznica (54% spoljnog duga), dok je Međunarodna banka za obnovu i razvoj najveći pojedinačni povjerilac sa 10,5% učešća u spoljnom dugu. Treba imati u vidu da po pojedinim kreditnim linijama postoje sredstva koja su odobrena, a nijesu povučena. Ukupan iznos raspoloživih, a nepovučenih sredstava iznosi 906,6 miliona eura, od čega 687,1 miliona eura čine sredstva kineske Exim banke.

Izvor: Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *