Puigdemont odbio ultimatum i prijeti proglašenjem pune nezavisnosti

Dodajte komentar

Katalonija će proglasiti punu nezavisnost od Španije ako Madrid nastavi da prijeti suspenzijom autonomije te pokrajine, upozorio je katalonski predsjednik Carles Puigdemont u pismu španjolskom premijeru Marianu Rajoyu.

“Ako vlada bude i dalje odbijala dijalog i nastavila represiju, katalonski parlament može, ako to bude smatrao potrebnim, prionuti glasanju o formalnom proglašenju nezavisnosti”, rekao je Puigdemont.

Tako je drugi put u nedjelju dana odbacio ultimatum Madrida da odustane od nezavisnosti ili će se u suprotnom suočiti s aktiviranjem članka 155. ustava koji Madridu omogućava suspenziju autonomije Katalonije.

Kriza u odnosima Barselone i Madrida izbila je nakon referenduma o nezavisnosti 1. oktobra koji je zabranio ustavni sud, a policija nasilno ometala.

Glasanje je ipak održano, a katalonske vlasti tvrde da joj je uvjerljiv, ali nepotvrđen rezultat referenduma dao mandat za odcjepljenje od Španije.

Puidgemont je do 10 sati trebao odgovoriti na ultimatum Rajoya da odustane od neovisnosti ili će vlada ukinuti autonomiju Katalonije.d odgovori Članak 155. španskog ustava iz 1978., kojim je uvedena demokratija nakon smrti diktatora generala Franca tri godine ranije, omogućuje Madridu da u krizi uvede direktnu vlast, no dosad nikada nije aktiviran.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *