Oštar pad Nasdaq-a na početku nedjelje

Dodajte komentar

Američke akcije otpočele su sedmicu padom vrijednosti, nakon što je silazni trend tehnoloških akcija neutralisao dobitke energetskog sektora.

Akcije su produbile gubitke, zlato skočilo, a prinosi na državne dužničke hartije pali, nakon što su sjevernokorejske vlasti izdale saopštenje u kojem se posljednji komentari Trampa o ovoj zemlji smatraju objavom rata.

Dow Jones je oslabio 0,2% na 22.296,6 poena, sličnu negativnu promjenu registrovao je S&P 500, spustivši se ponovo ispod nivoa od 2.500 poena, dok je Nasdaq pao 0,9% na 6.370,6 poena.

Akcije Apple-a nastavile su silazni trend, izgubivši juče na vrijednosti 0,9%. Akcije ove najveće kompanije na svijetu pale su prošle nedjelje 5%, nakon što je Apple lansirao iPhone 8 i nekolicinu drugih proizvoda. Juče je Citi objavio procjenu o manjoj od očekivane tražnje za modelom iPhone 8, smanjivši prognozu prodaje i dobiti za kompaniju. Veliki pad od 4,5% pretrpio je Facebook nakon što je kompanija odustala od nove klase akcija, dok je istu negativnu promjenu registrovao Netflix.

S druge strane, najveće dobitke zabilježio je energetski sektor nakon što je nafta tipa WTI skočila 3,1% na 52,2 USD po barelu, usljed povećane tražnje za ovim energentom i prognoza o produžetku perioda ograničavanja proizvodnje zemalja OPEC-a.

Nakon objavljenih rezultata njemačkih izbora DAX je zabilježio neznatnu pozitivnu promjenu, dok su ostale ključne evropske berze registrovale minimalan pad vrijednosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *