Montenegro Airlines za let do BG dobija 76 eura

Dodajte komentar

Od cijene povratne avionske karte iz Podgorice do Beograda od 116,4 eura, koja se sada može kupiti za oktobar, Montenegro erlajns dobija 76,17 eura a 40,23 eura sljeduje aerodrome Podgorica i Beograd, saopšteno je iz Montenegro erlajnsa na pitanje Vijesti da objasne šta se sve sadrži cijena ove avio karte.

Kada se preko sajta Montenegro erlajns (MA) kupuje ova karta u pregledu cijene piše da takse iznose 89,40 eura, druga plaćanja 7 eura i sami troškovi povratnog leta 20 eura.

Iz državne aviokompanije su objasnili da oni dobijaju i 55 odsto od iznosa taksi (što je 49,17 eura) a da preostalih 45 odsto (40,23 eura) dobijaju podgorički i beogradski aerodrom.

Druga plaćanja u iznosu od 7 eura se odnose na rezervacionu taksu, koja pripada aviokompaniji, ukoliko se karta kupuje preko našeg sajta. Ukoliko se radi o kupovini preko ovlašćenih agencija, cijena ove takse može varirati u zavisnosti od prodajne politike samih agencija.

Troškovi povratnog leta u iznosu od 20 eura pripadaju kompaniji, navedeno je iz Montenegro erlajnsa.

Na letovima iz Podgorice i Tivta za Beograd MA je u 2016 prevezao 48 posto svih putnika. Oni su napomenuli da je ova struktura karte praksa svih aviokompanija i da MA ne utiče na poslovnu politiku aerodroma.

Isto je i za druge letove, tako da od povratne karte za Frankfurt iz Podgorice koja košta 262,32 eura, takse iznose 145,32 eura. Od toga MA dobija 79,93 eura, kao i 10 eura za rezervacionu taksu i 107 eura za troškove leta. Ukupno od ove cijene karte MA sljeduje 196,93 eura, a oba aerodroma dobijaju 65,39 eura.

Prema podacima sa sajta Poreske uprave, Montenegro erlajns je prošlu godinu završio sa gubitkom od 11,4 miliona eura, a akumulirani gubitak iz proteklih godina iznosi 71,8 miliona eura. Vrijednost kompanije je na kraju prošle godine bila negativna, odnosno njeni ukupni gubici su za 35 miliona veći od njene imovine. Kompanija je na kraju prošle godine imala 409 zaposlenih, dok ih je godinu ranije bilo 400.

Druga državna kompanija u lancu ovih usluga nephodnih za razvoj turizma, Aerodromi Crne Gore lani su imali neto profit od 4,3 miliona eura, dok njihov akumulirani profit iznosi 5,4 miliona eura. Aerodromi su na kraju godine na računu imali keš od 12,5 miliona eura.

Broj zaposlenih u Aerodromima na kraju prošle godine bio je 703, dok ih je godinu ranije bilo 681.

Montenegro erlajns svojim prihodima ne pokriva rashode od osnivanja, zbog čega već godinama ne prosljeđuje Aerodromima njihov dio od naplaćenih taksi pa je dug MA prema Aerodromima dostigao 17,8 miliona eura. I pored tog duga, Aerodromi zbog svog monopolističkog položaja, stalno posluju sa visokim profitom.

MA duguje za poreze i doprinose, koje ne plaća od 2012, 14 miliona eura.

Ukupni dugovo MA prelaze preko 70 miliona.

Nova uprava kompanije najavila je da pokreće program oporavka kako bi izbjegla stečaj. Iz Vladu su najavljivali da je kompanija potrebna crnogorskoj ekonomiji, naročito turizmu, i da će je spasiti od stečaja. Jedna od najavljenih mjera je i redefinisanje odnosa sa Aerodromima.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *