Facebook je prodavao oglasni prostor Rusima koji su širili lažne vijesti

Dodajte komentar

Još jednom se iznova aktuelizovala priča o tome kako je Facebook poprilično direktno odlučio pobjednika u posljednjoj

 trci za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Mnogi su tvrdili, zapravo još uvijek tvrde, kako je upravo najpopularnija društvena mreža na svijetu gurnula Donalda Trumpa o ovalnu kancelariju Bijele kuće. Mark Zuckerberg i njegova ekipa su ne jednom odbacili te optužbe, isticali su svoju apsolutnu apolitičnost, iako su diskretno priznali kako je upravo u vrijeme predsjedničkih izbora u SAD-u bilo “previše lažnih vijesti koje su mogle pojedince navesti na krive zaključke”.

Upravo su lažne vijesti jedan od najvećih problema, ne samo Facebooka, a sada su na površinu isplivali dodatni detalji koji pomalo mijenjaju cijelu sliku. Naime, otkriveno je kako je Facebook prodao oglasni prostor jednoj ruskoj grupi, koja je platila 100 hiljada američkih dolara za oglašavanje za vrijeme izbora u SAD-u. Ispostavilo se da je riječ o takozvanoj “farmi trollova”, odnosno ekipi koja je ciljano oglašavala lažne vijesti vezane uz predsjedničke izbore. Koliko je to na kraju moglo presuditi da Donald Trump postane predsjednik SAD-a teško je reći, ali činjenica je kako je bilo nepravilnosti.

Navedena grupa je, navodno, poznata po propagandi koja je odgovarala Vladimiru Putinu i administraciji s Kremlja, a kako su mnogi skloni da vjeruju kako je Trump bio “prvi Putinov pick”, onda će ovu stavku uvrstiti u jednačinu koja će opet ponuditi tezu kako je Facebook odigrao ključnu ulogu u izborima i određivanju pobjednika. Između juna 2015. i maja 2017. ruska je grupacija svojim plaćenim oglasima kreirala 470 lažnih profila i stranica, vezanih uz američke predsjedničke izbore. Opet navodno, na niti jednoj od tih stranica se nije direktno lobiralo na Trumpa, ali su se objavljivali sadržaji koji su mogli utjecati na glasove.

Zimo

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *