EU tržišta – otvaranje : Ulagače uznemirila sjevernokorejska raketa

Dodajte komentar

Na evropskim burzama u utorak ujutro su cijene dionica pale jer se ulagači plaše daljnjeg zaoštravanja napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje, nakon što je ta izolvana zemlja ispalila novu raketu.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9,45 sati u minusu 1 posto, pa je na putu gubitaka u kolovozu, već treći mjesec zaredom.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati u minusu 1 posto, na 7.326 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,10 posto, na 11.988 bodova, a pariški CAC 1,15 posto, na 5.023 boda.

Pad tržišta posljedica je zabrinutosti ulagača nakon što je rano jutros Sjeverna Koreja ispalila raketu koja je preletjela Japan i pala u Pacifičke vode oko 1.180 kilometara od sjeverne regije Hokkaida.

To je izazvalo jačanje napetosti u regionu. Pod rukovodstvom mladog vođe Kim Jong-Una Sjeverna Koreja ispalila je desetak raketa, no ovo je prva koja je preletjela Japan od 2009. godine.

“Ovoga puta raketa je preletjela Japan, pa će uticaj vjerovatno biti drugačiji nego prethodnoga puta”, kaže Hirokazu Kabeya, strateg u kompaniji Daiwa Securities.

Početkom mjeseca Sjeverna Koreja prijetila je da će ispaliti rakete u more nedaleko američke teritorije Guam u Pacifiku, gdje je vojna baza, zbog čega je predsjednik SAD-a Donald Trump oštro zaprijetio toj zemlji.

Zbog toga su jutros i na azijskim berzama cijene dionica pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio na gubitku 0,6 posto.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 0,45 posto, na 19.362 boda, nedaleko najnižg nivoa u četiri mjeseca.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *