EU tržišta – otvaranje : Ulagači oprezni na početku nedjelje

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u ponedjeljak ujutro su cijene dionica pale, što je među ostalim posljedica skoka kursa eura prema dolaru na najvišu nivo u više od dvije i po godine.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9,45 sati u minusu 0,5 posto.

Fankfurtski DAX skliznuo je do 9,45 sati za 0,70 posto, na 12.082 boda, a pariški CAC 0,65 posto, na 5.072 boda.

Evropske su berze pod pritiskom zbog jačanja eura, što ne ide u prilog izvoznicima iz eurozone jer zbog toga njihovi proizvodi na inostranim tržištima gube na cjenovnoj konkurentnosti.

Jutros je kurs eura došao do 1,1966 dolara, najvišu nivo od januara 2015. godine, nastavivši uspon od petka.

Tada je, naime, euro snažno porastao jer predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi nije u govoru u Jackson Holeu pokazao zabrinutost u vezi jačanja eura.

Evropska je valuta, naime, od početka godine ojačala 13 posto u odnosu na američku zbog političkih problema u Washingtonu i opreznog povećanja kamata Feda.

S druge strane, iduće se godine očekuje zaoštravanje monetarne politike u eurozoni, nakon što je ECB godinama vodio podsticajnu politiku.

Premda jačanje eura ne ide u prilog izvozno usmjerenoj privredi eurozone, Draghi u petak nije to ni pomenuo, nego je svoj govor usmjerio na druge aspekte, kao što je solidan rast ekonomije eurozone. A ulagači su to shvatili kao ′zeleno svjetlo′ za kupovinu eura.

Uz to, pregovarači Evropske unije (EU) i Velike Britanije u ponedjeljak u Briselu kreću u treći krug pregovora o Brexitu, od kojega se ne očekuje veliki pomak jer su dvije strane još uvijek vrlo udaljene oko ključnih pitanja.

I na azijskim se berzama jutros trgovalo suzdržano, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio na dobitku manje od 0,1 posto.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks oslabio tri boda, na 19.449 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *