Pregled štampe za 26. avgust: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Niža kamata i nema naknade za obradu kredita

NLB banka ponudila je stambene kredite sa kombinovanom kamatnom stopom i rokom otplate do 20 godina uz fiksnu kamatnu stopu od 4,99 odsto za prvih pet godina i varijabilnu kamatnu stopu od 4,49 odsto i šestomjesečni EURIBOR za period nakon pete godine pa do isteka perioda otplate.

Blažo dobio još 90.000 od strica

Podgorička firma BB Solar Blaža Đukanovića, sina bivšeg premijera, ponovo je, treći puta za pola godine, založila svoja četiri poslovna prostor u centru grada pod hipoteku Prve banke, u većinskom vlasništvu njegovog strica Aca Đukanovića, na ime kredita od 90 hiljada eura.

Ustavni poništio, Vlada opet usvaja

Vladina odluka da ponovo usvoji uredbu koja će omogućiti da poreski dužnici plate dug imovinom znači dovođenje u privilegovani položaj tih dužnika u odnosu na druge. To je za Vijesti kazao poslanik SDP-a i bivši ministar finansija u prelaznoj Vladi Raško Konjević.

Dnevne novine

Uvoz povećan za 8,1 odsto

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prvih sedam mjeseci, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila je 1,48 milijardi eura, što je 8,8 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Primorju rješenje o vlasništvu zemljišta

Tivatska kompanija Primorje hotels & restaurants najvjerovatnije će po treći put dobiti rješenje o vlasništvu zemlje u Plavim horizontima, rezultat je usmene rasprave koja je u petak održana u područnoj jedinici Uprave za nekretnine u Tivtu.

PROBIJEN TUNEL KLOPOT

Kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC) probila je sinoć prvi tunel na prioritetnoj dionici auto-puta Bar-Boljare, saznaju Vikend novine. Riječ je o desnoj cijevi tunela Klopot dugoj 860 metara, koja je probijena čak i prije roka. Prema našim saznanjima i lijeva cijev duga nešto više od 900 metara biće probijena u narednih nekoliko dana. Građevinska dozvola za izgradnju tunela Klopot izdata je 30. decembra prošle godine, od kada su zvanično počeli radovi na tom objektu.

Pobjeda

O žalbi A2A u ponedjeljak

Ročište na kojem je juče trebalo da Viši sud donese odluku o žalbi italijanske kompanije A2A na blokadu njihovog udjela u Elektroprivredi nije održano. Kako je Pobjedi rečeno u Višem sudu, ročište je odloženo za ponedjeljak, 28. avgusta 2017. na zahtjev zastupnika A2A, beogradskog advokata Đura Čepića.

RAE od naredne godine reguliše cijenu vode

Regulatorna agencija za energetiku će početkom naredne godine početi da reguliše cijenu vode u Crnoj Gori. Predsjednik Odbora RAE Branislav Prelević naveoje daje to regulatorno tijelo zaduženo da donese metologiju za utvrđivanje cijene vode i da u ovom trenutku nema projekciju kolike će biti.

Monstat: Izdate 264 dozvole za gradnju

U Crnoj Gori su u drugom kvartalu ove godine izdate 264 građevinske dozvole, pokazuju podaci Monstata. Od ukupnog broja izdatih dozvola, na fizička lica se odnosi 163, a na kompanije 101. Prema izdatim dozvolama predviđeno je građenje 959 stanova ukupne površine od 65,4 hiljade kvadrata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *