Italija, Francuska i Njemačka traže ozbiljniju kontrolu akvizicija EU kompanija

Dodajte komentar

Italija, Francuska i Njemačka zatražile su od Evropske komisije (EK) da pojača regulativu koja zemljama Evropske unije omogućava blokadu stranih akvizicija europskih kompanija, objavili su u utorak italijanski mediji.

Pariz, Rim i Berlin traže “posebna ovlašćenja” zabrane odnosno postavljanja uslova potencijalnim kupcima ako “posluju po propisima koja ne slijede tržište odnosno ako ne poštuju načelo reprociteta u slučaju akvizicija”, izvijestili su listovi Il Sole 24 Ore i La Stampa, pozivajući se na pismo tri vlade Briselu.

Zemlje EU dobile bi veća ovlašćenja u slučaju svih ciljanih kompanija ako su uvrštene u kategoriju strateških preduzeća, kao i u slučaju preuzimanja koja finansiraju državni fondovi ili agencije, stoji u dokumentu od deset stranica koji citiraju italijanski mediji.

“To nije vid protekcionizma već otvaranje prilike za praćenje operacija koje nisu u skladu s evropskim propisima”, citira La Stampa italijanskog ministra Carla Calendu.

Na junskom su sammitu čelnici EU odlučili razmotriti mogućnost praćenja ulaganja kineskih kompanija u državnom vlasništvu a Francuska, Njemačka i Italija podupiru prijedlog da se EU dodijele ovlašćenja za blokadu kineskih ulaganja.

U aktualnom pismu predlaže se takođe da zemlje EU prema novoj regulativi, koja ne bi zamijenila zakone na nivou zemalja, svakih šest mjeseci izvještava Komisiju o svim ulaganjima kompanija izvan EU, osim onih u vojnoj industriji.

Pismo je poslato Komisiji 28. jula nadovezuje se na sličan dopis iz februara. Iako poimence ne spominje konkretne zemlje ni kompanije, čini se da je motivisano nedavnim kineskim preuzimanjima u Evropi, napominje Reuters.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *