Polovina BDP-a Belgije završi u poreskim rajevima

Dodajte komentar

Kompanije, koje posluju u Belgiji poslale su prošle godine više od 221 milijarde eura u zemlje, koje lokalne vlasti smatraju poreskim rajevima, piše belgijski dnevni list „Soar“.

Bruto domaći proizvod Belgije iznosio je prošle godine 466 milijardi eura. Prema podacima poreskih vlasti, 853 belgijske kompanije su kanalisale gotovo polovinu ekonomske proizvodnje zemlje u poreske oaze, prenosi „Russia Today“.

Na “crnoj listi” poreskih rajeva Brisela nalazi se 31 zemlja, uključujući Monako, Britanska Djevičanska ostrva, Bermudska ostrva i Kajmanska ostrva. Singapur, Panama i Hong Kong nisu na crnoj listi, dok je Luksemburg privremeno isključen sa liste.

Ako neka belgijska kompanija izvrši plaćanja od preko 100.000 eura na bankarske račune ili licima, koja imaju prebivalište u zemljama sa “crne liste”, ona je dužna da te transakcije objavi. Prošle godine, 853 kompanije su prijavile da su izvršile plaćanja u zemlje, koje se nalaze na toj listi u ukupnom iznosu od 221 milijarde eura, što je u prosjeku po 260 miliona eura po kompaniji.

Suma od 221 milijarde eura nije rekordna, navodi „Soar“ i dodaje da je 2015. godine iz Belgije transferisano u poreske rajeve 274,7 milijardi eura.

Niži prošlogodišnji iznos bi, međutim, mogao da bude povezan sa isključivanjem Luksemburga sa “crne liste”, nakon što je ta zemlja usvojila nekoliko zakona zasnovanih na poreskoj politici. U Luksemburg se u prosjeku sliva 60 milijardi eura godišnje iz Belgije, ali od 2016. godine belgijska preduzeća više nisu u obavezi da prijavljuju svoje transakcije sa susjedom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *