PwC i Crowdfunding centar: Žene su uspješnije od muškaraca u grupnom finansiranju

Dodajte komentar

PwC i Crowdfunding centar objavili su zajednički izvještaj, “Women UnboundUnleashing female entrepreneurial potential”, koje se bavi iskustvima žena u postizanju uspjeha u prikupljanju sredstava putem grupnog investiranja u poređenju sa tradicionalnim načinima prikupljanja sredstava.

Nalazi izvještaja koji se temelje na podacima o grupnom prikupljanju početnog investicionog kapitala za dvije pune godine (2015. i 2016.) koje je pratio Crowdfunding centar, uključuju rezultate više od 465.000 kampanja grupnog investiranja s devet najvećih svjetskih platformi za grupno finansiranje.

Sedamnaest posto kampanja koje vode muškarci postižu svoj finansijski cilj, u poređenju s 22% kampanja koje vode žene.

Ukupno su kampanje koje vode žene bile 32% uspješnije u postizanju cilja finansiranja od kampanja koje su vodili muškarci u širokom rasponu sektora, geografskih područja i kultura.

grupno finansiranje je inovacija koja mijenja uobičajene načine poslovanja i koja je omogućila pojedincima, startup kompanijama i kompanijama koje izuzetno brzo rastu (eng. growth business) nove načine finansiranja. Omogućuje im da rade i komuniciraju direktno s tržištem i s hiljadama ulagača, kupaca i potencijalnih partnera, kao nikada prije.

grupno investiranje koristi platforme za grupno finansiranje s „nagradama“za finansiranje stvaranja, pokretanja ili razvoja novih kompanija, proizvoda i usluga gdje ulagači unaprijed plaćaju proizvod, uslugu ili projekt.

Od samog početka trag grupnog investiranja nezaustavljivo se širi, a količine sredstava prikupljenih na devet platformi analiziranih u ovom izvještaju rasle su s 10 miliona dolara 2009. godine na više od 767 miliona dolara 2016. godine, uz ulagače iz više od 200 zemalja.

Ako se razdvoje podaci za svaki sektor i svaku državu, kampanje koje su vodile žene bile su uspješnije u pogledu osiguravanja ciljeva finansiranja od kampanja koje su vodili muškarci. U zemljama s najvećim obimom grupnog investiranja, Velikoj Britaniji SAD-u, 20% kampanja koje su vodili muškarci postiglo je svoj cilj. Ipak, kampanje koje su vodile žene bile su uspješnije –24% žena u SAD-u i 26% žena u Velikoj Britaniji uspješno je postiglo investicioni cilj svojih kampanja.

Ovaj trend nastavlja se u zemljama u kojima grupno investiranje još nije toliko rašireno ili uspješno. Na primjer,u Africi je 11% kampanja koje su vodile žene bilo uspješno u poređenju s 3% onih od muškaraca. U državama E7 (Kina, Indija, Brazil, Meksiko, Rusija, Indonezija i Turska),10% kampanja koje su vodile žene postiglo je cilj u poređenju s 4% kampanja koje su vodili muškarci.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *