LIBOR do kraja godine odlazi u istoriju, mijenja ga SONIA

Dodajte komentar

Ključni koraci za zamenu LIBOR-a mogli bi da budu preduzeti do naredne godine, kažu za Rojters zvaničnici britanske finansijske industrije. Oni daju velike šanse glatkoj promjeni londonske međubankarske kamatne stope, koja se koristi za utvrđivanje cijena finansijskih ugovora vrijednih desetine hiljada milijardi funti.

Od kada su regulatori prošlog mjeseca najavili da će skandalima uzdrman LIBOR (London Interbank Offered Rate) biti zamijenjen do kraja 2021. godine, dio igrača u finansijskoj industriji je skeptičan prema mogućnosti da tako velika tranzicija može da se sprovede na vrijeme – čak i da li će do nje uopšte doći.

Međutim, već su preduzete pripreme u cilju uspostavljanja dva osnovna elementa za planiranu zamjenu, kako bi SONIA (Sterling Overnight Index Average) preuzela ulogu LIBOR-a na tržištu, navodi britanska agencija. Iz klirinškog ogranka Londonske berze, koji već obavlja kliring kratkoročnih SONIA kamatnih svopova, rekli su za Rojters da planiraju obavljanje kliringa i za dugoročne svopove pokrivene LIBOR-om.

Jedna grupa iz industrije finansija, koju čini 16 vodećih trgovaca svopovima i drugim finansijskim derivatima, u međuvremenu je saopštila da namjerava da pokrene trgovanje SONIA fjučers ugovorima. Fransoa Žurden, koji predsedava tom grupacijom koju je osnovala Banka Engleske radi promocije usvajanja SONIA-e, kaže da nema sumnje da će do zamjene doći. “To će se desiti. Možda će biti teško, možda će se desiti u drugačijem vremenskom okviru u zavisnosti od različitih nivoa prepreka, ali to će se dogoditi”, rekao je on.

Najavljeni potezi će biti prelomni, a čak i ako bi prošli, prepreke će i dalje postojati u smislu prihvatanja SONIA-e širom britanske finansijske industrije, navodi Rojters.

Zabrinutosti zbog troškova vezanih za najavljenu promjenu – poput prepravljanja IT sistema – mogle bi da obeshrabre neke kompanije, posebno one, koje su pristupile sprovođenju skupih planova kako bi se zaštitile od neželjenih posljedica Bregzita. Sektori, poput osiguranja, mogli bi se takođe suočiti sa značajnim tehničkim i mogućim pravnim preprekama ukoliko bi se prebacili sa LIBOR-a u postupcima procjene budućih obaveza.

LIBOR – londonska međubankarska kamatna stopa – predstavlja referentnu dnevnu kamatu za niz različitih valuta po kojoj banke utvrđuju cijenu međusobnih pozajmica, kao i cijene finansiranja putem kreditnih kartica i drugih finansijskih derivata. Stopa se dobija na osnovu procjene količine novca kojeg, kroz međubankarske pozajmice, svakog dana treba da plati 16 najvećih svjetskih banaka smještenih Londonu.

U posljednjih nekoliko godina mnogim bankama su izrečene novčane kazne teške milijarde dolara zbog dogovaranja i manipulacija prilikom utvrđivanja ove referentne stope, što je i navelo britanske regulatorne vlasti da izađu sa predlogom o alternativnim rješenjima za LIBOR, zaključuje Rojters.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *