Nacrt zakona o radu: Udar na otpremnine licima sa invaliditetom

Dodajte komentar

Novim Nacrtom zakona o radu, koji se nalazi na javnoj raspravi do sredine septembra, predviđeno je značajno smanjenje otpremnina radnicima sa invaliditetom koji su proglašeni tehnološkim viškom, a kojima je invalidnost prouzrokovana van radnog mjesta ili bolešću.

Aktuelnim zakonom iz 2013. godine, tim licima je pripadala otpremnina u iznosu od najmanje 24 prosječne zarade, dok je novim zakonskim rješenjem to smanjeno na svega 12 zarada.

Prema slovu novog nacrta zakona, ostale otpremnine su ostale na istom nivou.

otpremninenovoZakonska otpremnina se, i u novom zakonu, kreće se u visini od jedne trećine njegove prosječne zarade kod tog poslodavca, u prethodnom polugodištu, puta onoliko godina rada koliko radi kod tog poslodavca, s tim što, ako je za njega povoljnije, onda se uzima jedna trećina prosječne zarade na nivou Crne Gore, u prethodnom polugodištu.

otpremnine2013

S tim, da tako obračunata otpremnina ne smije biti manja od trostrukog iznosa prosječne zarade na nivou države u prethodnom polugodištu.

Tako, prema računici, radniku sa platom od 300 eura sa 10 godina radnog staža pripada otpremnina od 1.700 eura, ako uzmemo da prosječna zarada u Crnoj Gori u prvih pola godine iznosila 510 eura.

Novi zakon propisuje da će nakon četiri godine zastarijevati sva potraživanja iz radnog odnosa. Zakonom o radu iz 2008. godine bilo je propisano da ta potraživanja ne zastarijevaju. Ta je odredba bila prihvaćena prije svega zbog visokog duga radnicima za poreze i doprinose, što direktno utiče na visinu penzija.

Druga izmjena je produžavanje roka trajanja ugovora na određeno vrijeme na tri godine. U Nacrtu novog zakonskog teksta se navodi da u te tri godine ulazi i vrijeme koje je zaposleni bio privremeno ustupljen kod poslodavca preko agencije za ustupanje zaposlenih. Kako je Nacrtom novog zakona propisano i pravo poslodavca da radnika najduže pola godine drži na probnom radu, period za zasnivanje stalnog radnog odnosa produžen je na tri i po godine.

Podsjetimo, Vlada je u posljednjih desetak godina, četiri puta promijenila Zakon o radu i svaki put su se otpremnine našle na udaru.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *