Srbija prva u svijetu po greenfield investicijama

Dodajte komentar

Srbija je prva u svijetu po indeksu performansi greenfield direktnih stranih investicija, objavio je britanski Financial Times, a većinu ulagača iz inostranstva privukla je kao izvozna platforma, prije nego kao tržište samo po sebi.

Ulagačima iz inostranstva Srbija je bila privlačna zbog regulatorne reforme, niske cijene rada i pristupa tržištu EU, te skraćenog vremena za registraciju kompanije i izdavanja građevinskih dozvola.

Indeks Srbije, kojim se mjeri privlačnost neke zemlje kao destinacije za greenfield direktne strane investicije gledano prema veličini njenog bruto domaćeg proizvoda (BDP) iznosi 12,02, a slijede Kambodža sa 11,24 i Makedonija sa 9,18.

Indeks Srbije pokazuje da je u 2016. godini privukla 12 puta više greenfield direktnih stranih ulaganja nego što bi moglo biti očekivano za ekonomiju te veličine, prenose beogradski mediji.

Financial Times je naveo da su strani investitori u 2016. godini u Srbiji najavili 77 greenfield projekata, prema 57 u 2015. godini, od kojih je više od polovine bilo u prerađivačkoj industriji, prvenstveno u proizvodnji elektronskih komponenti i autodijelova, a na listi privlačnih sektora slijede nekretnine i tekstil.

Od 94 analizirane zemlje, 68 ima indeks veći od jedan, što znači da njihov udio u globalnim greenfield direktnim stranim investicijama premašuje njihov udio u globalnom BDP-u.

Indeks manji od jedan ima 26 zemalja, a među 10 najvećih ekonomija u svijetu samo Velika Britanija /2,29/, Indija /2,11/ i Francuska /1,06/ imaju indeks veći od jedan.

Indeks performansi greenfield direktnih stranih investicija Kine pao je za 0,03 poena, a u grupi slabo plasiranih je i Italija sa indeksom 0,37, dok je Japan najslabiji, sa indeksom 0,22.

Indeks SAD je porastao sa 0,47 na 0,5, Rusija ima indeks 0,92, a Irska je sa 3,75 najbolje plasirana zapadnoevropska zemlja.

Inače, greenfield investicija (greenfield investment) definiše se kao jedna od vrsta investicija, za koju je značajno to da se sa poslom počinje potpuno od početka, bez prethodne infrastrukture, poslovnih prostora i radnika.

greenfield investicija je alternativa ostalim vrstama investicija, kao što su, recimo, preuzimanje, partnersko udruženje ili otkup licence.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *