Pregled štampe za 4. avgust: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

U Crnoj Gori zabilježen najmanji rast zarada

Najveća prosječna plata u regiji u maju bila je u Sloveniji i iznosila je 1.050 eura, a najmanja u Makedoniji, svega 372,55 eura, pokazuje analiza agencije Anadolija. Prosječna plata za maj isplaćena u Hrvatskoj bila je 813,17 eura, Crnoj Gori 510 eura (podaci za jun), Bosni i Hercegovini 439,71 euro, a u Srbiji 409,63 eur. Prema stanju u prošloj godini, najviše je porasla prosječna plata u Hrvatskoj i to za 63,47 eura, a najmanje u Crnoj Gori, svega sedam eura.

Pod hipotekom i srušeni Galeb

Državno tužilaštvo i inspektori za privredni kriminal provjeravaju kako je podgorička firma Rokšped kod jedne crnogorske banke podigla kredit od 29,5 miliona eura i založila hotel Galeb sa pripadaj ćim zemljištem, iako je on porušen prije devet godina, saznaju Vijesti od izvora bliskih istrazi.

Ne poštuju svi reprogram duga

Predstavnici Poreske uprava (PU) sastaće se do 20. avgusta sa predsjednicima svih opština i direktorima njihovih javnih preduzeća i ustanova sa kojima su zaključeni ugovori o reprogramu, a koji uredno ne izmiruju obaveze.

Dnevne novine

Institut smanjio gubitak

Institut “Simo Milošević” završio je drugi kvartl sa neto gubitkom od 775.720 eura, što je 27,2 odsto niže nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Uskoro gradnja novih malih hidroelektrana

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je nedavno dvije građevinske dozvole za gradnju malih hidroelektrana (mHE) u Andrijevici i Plužinama.

Promet u julu 3,25 miliona eura

Ukupan promet na Montenegroberzi u julu je iznosio 3,25 miliona eura, što je oko 58 odsto manje u odnosu na jun. U poređenju sa julom prošle godine, promet je veći 109 odsto”, navodi se u najnovijem Biltenu Montenegroberze, prenosi Mina biznis.

Dan

Pejović u minusu 900 hiljada eura

Uniprom KAP, firma koja gazduje Kombinatom aluminijuma (KAP), završila je prošlu godinu sa gubitkom u poslovanju od skoro 900 hiljada eura, pokazuju finansijski izvještaji tog preduzeća. Vlasnik Uniprom KAP-a je Veselin Pejović koji organizuje proizvodnju u podgoričkoj fabrici od jula 2014. godine.

Kontrolišu opštine koje ne plaćaju poreze

Opština Berane i javne ustanove te opštine redovno izmiruju obaveze predviđene ugovorom o reprogramu, ali ne i tekuće obaveze na zarade zaposlenih, sa pripadajućim porezima i doprinosima, saopštili su iz Poreske uprave (PU). Direktor PU Miomir M. Mugoša sastao se juče sa predsjednikom Opštine Berane Dragoslavom Šćekićem i direktorima javnih preduzeća u toj opštini.

Zaključeno 406 transakcija

Ukupan promet na Montenegroberzi u julu je iznosio 3,25 miliona eura, što je za skoro 60 odsto manje u odnosu na jun, dok je u poređenju sa julom prošle godine promet veći za 109 procenata, piše u najnovijem Biltenu Montenegroberze. Prosječan promet ujulu iznosio je 171 hiljadu eura, a veći dio prometa, 70 odsto, ostvaren je na slobodnom tržištu.

Pobjeda

Ponudiće klas goriva

Predstavnici preduzeća Ina Crna Gora i Euro Petrol potpisali su dugoročni ugovor, kojim će se korisnicima u Podgorici i okolini prvi put ponuditi Inina aditivirana klas goriva vrhunskog kvaliteta.

Na Montenegroberzi promet opao 58 odsto

Promet na Montenegroberzi u julu bio je 3,25 miliona eura, štoje oko 58 odsto manje u odnosu na jun.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *