Pregled štampe za 1. avgust: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Dobit oko 400 hiljada eura, prihodi 2,8 miliona

Zetatrans je na kraju drugog kvartala imao neto dobit od 404,8 liiljada eura, 1,4 puta veću nego u istom periodu prošle godine. Poslovni prifiodi preduzeća su, prema izvještaju objavljenom na sajtu Montenegroberze, porasli sedam odsto na 2,88 miliona eura.

Bulatović ponovo izabrana za predsjednicu AmCham-a

Za predsjednicu Upravnog odbora AmCham Montenegro ponovo je izabrana Katarina Bulatović, dok je na mjesto potpredsjednice reizabrana Svetlana Vulcsanović. Iz Amchama je saopšteno da su ostali članovi odbora Kristof Šoen, Sandra Štajner i novoizabrani članovi Nebojša Šćekić i Predrag Kozić.

Ozbiljne kupce odbila zabilježba

Stečajni upravnik Vunka namjerno je izbjegavao rješavanje pitanja zabilježbe, kako bi ona odbila ozbiljne kupce, ocijenili su u Udruženju za vraćanje i zaštitu privatne svojine Bijelo Polje.

Dnevne novine

Cigarete skuplje 30 centi, prihod 35,6 miliona eura

Sve cigarete u Crnoj Gori od danas su skuplje za 30 centi po paklici, zbog povećanja akciza na duvanske proizvode.Nove akcize, definisane izmjenama i dopunama Zakona o akcizama koje su prošle sedmice usvojene u Skupštini, primjenjuju se od danas, a obračun cij ena u maloprodajnim objektima biće završen najkasnije do 7. avgusta.

Porasla likvidna sredstva banaka

Prosječna likvidna sredstva banaka u maju su iznosila 849,2 miliona eura, što je 8,4 odsto više nego u aprilu, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Gubitak Plantaža četiri miliona

Kompanija 13. jul Plantaže zabilježila je u prvoj polovini godine gubitak od 3,99 miliona eura, saopštili su njeni predstavnici, navodeći da i pored toga očekuju uspješnu poslovnu godinu.

Dan

Barović u nemilosti, Izbor u stečaju

Poreska uprava (PU) podnijeće Privrednom sudu zahtjev za otvaranje stečajnog postupka kod još četiri poreska obveznika među kojima je i Izbor Bar, firma kojom upravljaju poslovni prijatelji biznismena Veselina Barovića, dugogodišnjeg prijatelja šefa DPS-a Mila Đukanovića.

Preko blogera dovode goste

Turistička organizacija Budve organizovala je boravak još dvije svjetski poznate blogerke, nakon posjete mladog para blogera Džeka Morisa i Lauren Bulen.
– Tara Vajtmen travela blogerka iz Australije, boravila je u Budvi šest dana. Fotografije Budve koje je postavila na svom instagram nalogu imalo je prilike da vidi preko 700 hiljada ljudi, koliko i prati njen rad na ovoj društvenoj mreži, piše u saopštenju.

Pao kapital

Ukupan kapital banaka na kraju maja iznosio je 498,9 miliona eura i bilježi pad od 0,4 odsto na mjesečnom, odnosno rast od 4,6 odsto na godišnjem nivou, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Pobjeda

Cigarete skuplje do 40 centi

Cigarete će od danas biti skuplje do 40 centi po paklici, zavisno od vrste. Poskupljenje je posljedica povećanja akcize na cigarete sa 24 eura na 30 eura na 1000 komada. To će važiti do kraja ove godine, kada se ova specifična akciza povećava na 40 eura. Proporcionalna akciza će se smanjiti sa 35 na 32 odsto.

Tvrdnje Konjevića su netačne i zlonamjerne

Neutemeljene su i zlonamjerne tvrdnje Raška Konjevića (SDP) daje prekršen zakon u korist kompanija kojima je protekle sedmice data saglasnost da dug plate imovinom saopšteno je iz Ministarstva finansija i Vlade u reagovanju na tvrdnje iz otvorenog pisma ovog poslanika.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *