Iznenađujuće: Veća nezaposlenost smanjuje muško nasilje nad ženama

Dodajte komentar

Nasilje u porodici je nažalost sveprisutna tema, a kao jedan od njegovih mogućih okidača često se navodi nezaposlenost.

To rezultira da povećani psihički stres i frustracije, kao i povećano korištenje alkohola i drugih droga vode tome da muškarci više tuku svoje partnerke. No, sasvim je suprotno: u vremenima i regijama s rastućom nezaposlenosti muškaraca porodično nasilje nad ženama je rijetko, proizilazi iz nedavnog istraživanja, prenosi Standard. Rezultat koji je iznenadio čak i istraživače, pa i ko-autora Helmuta Rainera, voditelja Ifo Centra za tržište rada i ekonomiju u Minhenu. Kao i činjenica da veća nezaposlenost žena povećava nasilje protiv njih.

Prema studiji, povećanje stope nezaposlenosti muškaraca za 3,7 procenata vodi smanjenju porodičnog nasilja nad ženama od dvanaest posto. Obrnuto, ako se povećava nezaposlenost žena za tri procenta, učestalost porodičnog nasilja raste deset posto.

Ovo se može opravdati jednostavnom cost-benefit analizom. “Muška pozicija je oslabljena u periodu nezaposlenosti što je ‘benefit’ za ženu i znači smanjenu upotrebu sile”, navodi istraživač Rainer. S druge strane, žene sa slabim i nesigurnim položajem na tržištu rada zbog ekonomske zvisnosti vjerovatno su više spremne da trpe nasilne nerede svog supruga. Veća nezaposlenost muškaraca uzrokuje da porodično nasilje nad ženama pada. Veća nezaposlenost među ženama uzrokuje da porodično nasilje protiv njih raste.

Dalja analiza pokazala je da su obrnuti učinci nezaposlenosti prisutni uglavnom kod žena u dobi između 16 i 49 godina, manje kod žena u dobi od 49 do 59 godina. To može biti zato što su starije žene općenito manje česte žrtve nasilja u porodici, navodi Rainer.

Ono što se može izvesti kao zaključak iz studije jeste: „Promovisanje sigurnog zaposlenja žena smanjuje nasilje protiv njih”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *