Dobit Zagrebačke banke potonula 68,5 posto zbog troškova rezervacija

Dodajte komentar

Zagrebačka banka za prvih šest ovogodišnjih mjeseci iskazala je dobit nakon oporezivanja od 246 miliona kuna, što je gotovo 70 posto manje nego za isto razdoblje lani, a takvo se smanjenje pripisuje rastu troškova vrijednosnih usklađenja plasmana trgovačkim društvima i rezervisanjima za gubitke, koji su gotovo trostruko viši nego lani.

Neto dobit Grupe na kraju juna ove godine bila je 68,5 posto manja nego u prvom polugodištu 2016., odnosno iznosila je 246 miliona kuna. Istovremeno, troškovi vrijednosnih usklađenja i rezervisanja za gubitke rasli su za čak 192,4 posto, s prošlogodišnjih 302 miliona kuna na 883 miliona kuna krajem prvog polugodišta ove godine.

Takva kretanja u profitabilnosti hrvatskih banaka u 2017. godini nedavno su najavili i iz Hrvatske narodne banke (HNB), pripisujući značajan pad dobiti na nivou sistema negativnom uticaju krize u Agrokoru, što je bilo vidljivo već i u prvom kvartalu ove godine.

“U drugom tromjesečju vidimo da su banke nastavile da prepoznaju rizike povezane s Agrokorom i povezanim preduzećima, što znači da dižu rezervacije, što će uticati negativno na njihovu profitabilnost. Međutim, stabilnost bankarskog sistema sasvim sigurno nije ugrožena. Stabilnost je vrlo dobra, kapitalna adekvatnost je 23 posto i to osigurava da može bez problema proći kroz ove probleme”, poručio je prošle nedjelje  guverner centralne banke Boris Vujčić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *