U očekivanju odluke FED-a dolar na najnižem nivou u posljednjih 13 mjeseci

Dodajte komentar

Kurs dolara je na međunarodnim tržištima skliznuo na najniži nivo u posljednjih 13 mjeseci u odnosu na korpu najvažnijih svjetskih valuta dok investitori čekaju nove smernice sa sednice američke Centralne banke – Fed.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo je na 93,815 bodova, najniži nivo od juna 2016. godine. U proteklih mjesec dana oslabio je gotovo četiri odsto, a od početka godine više od osam odsto.

Američka valuta je blago oslabila i prema japanskoj u odnosu na prethodno zatvaranje, na 111 jena, nakon što je dan ranije nakratko skliznula na 110,625 jena, najniži nivo od sredine juna.

Eurom se trgovalo po 1,1655 dolara, što znači da je ojačao 0,15 odsto u poređenju sa zatvaranjem tržišta u ponedjeljak.

Pritisci na slabljenje dolara u posljednje vrijeme su ojačali zbog slabih pokazatelja američke privrede, dok se ekonomski izgledi poboljšavaju za Evropu i Kinu. S takvim razvojem situacije slabe argumenti za dalje podizanje kamatnih stopa u SAD u ostatku godine, tumače analitičari.

“Mišljenja sam da ovo nije toliko nepovoljna situacija za dolar, koliko je s druge strane optimistična za druge djelove svijeta pa to i dalje utiče na kretanja na valutnim tržištima”, kazao je Adam Cole, valutni analitičar u RBC Capital Marketsu.

Izgledno zaoštravanje monetarne politike u Evropi i drugim djelovima svijeta dodatno bi moglo zakomplikovati planove Fed-u, koji je u fazi razmatranja mogućeg smanjenja portfelja obveznica, koje je kupio nakona finansijske krize iz 2008. godine. Redovna sjednica Feda završava se u srijedu.

Dolar, takođe, pritiska situacija na političkom planu povezana s navodnim uplitanjem Rusije u američke predsjedničke izbore prošle jeseni, kao i slabija očekivanja u vezi inflacije, napominju analitičari.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *