Pregled štampe za 4. jul: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Blokirani OŽVS, Opština BP

Centralna banka juče je objavila novi spisak kompanija sa blokiranim računima.Među novim blokiranim su Održavanje željezničkih voznih sredstava zbog duga od 19.076 eura. Ta državna kompanija u blokadi je tri dana.

Vladine mjere su pažljivo kreirane

Savjet Centralne banke (CBCG) ocijenio je da su Vladine mjere koje su sadržane u Fiskalnoj strategiji za naredni trogodišnji period pažljivo kreirane, uz uvažavanje socijalnog i ukupnog ekonomskog segmenta.

CG spremna za borbu protiv gladi

Crna Gora je spremna da u saradnji sa ostalim članicama Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (UNFAO) pomogne iskorjenjivanju gladi, kao jednom od ključnih ciljeva Agende održivog razvoja 2030, saopštio je vicepremijer i ministar poljoprivrede Milutin Simović.

Dnevne novine

Bez posla 46.950 osoba

U Crnoj Gori je, prema posljednjim podacima Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), 46.950 nezaposlenih, 0,6 odsto manje u odnosu na prethodni sedmični uporedni period.

Ukupna aktiva banaka oko 3,9 milijardi eura

Banke u Crnoj Gori su za prvih pet mjeseci ove godine iskazale pozitivan finansijski rezultat u iznosu od 15,5 miliona eura i dale značajnu kreditnu podršku privredi, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

VUKSANOVIC NA CELU ODBORA DIREKTORA

Novi Odbor direktora Aerodroma Crne Gore konstituisan je juče, a za njegovog predsjednika izabran je Božidar Vuksanović.

Dan

A2A odlazi sa 250 miliona

Italijanska kompanija A2A i zvanično je juče ponudila Vladi Crne Gore da njihovih 41,7 odsto akcija u Elektroprivredi može da otkupi za 250 miliona eura, a taj novac bi bio isplaćen u sedam jednakih godišnjih rata, počev od 1. maja naredne godine.

Povrijeđena dva radnika

Radnici nikšićke željezare “Toščelik Momir Đukanović i Marko Nikolić zadobili su lakše povrede prilikom manje havarije koja se desila u nedjelju u pogonu čeličane.

Pokrivale nenaplativo

Bivše radnice Atlas banke, šef šaltera u Kolašinu Dragana Rakočević i blagajnik kontrolor Lidija Bulatović, kazale su da su fiktivne kredite na ime sugrađana, a bez njihovog znanja, uzimale “kako bi pokrile prethodno regularno odobrene kredite, koji su se pokazali kao nenaplativi”.

Minus smanjuju na 82 miliona

Akcionari EPCG su van snage stavili prije dvije godine donesene odluke o pokriću akumuliranog gubitka i smanjenja osnovnog kapitala, jer nijesu dobile zeleno svijetlo od Komisije za hartije od vrijednosti. Akcionari su u junu 2015. prihvatili prijedlog da se akumulirani gubitak od 235 miliona eura pokrije iz tri izvora emisione premije, revalorizacionih rezervi i osnovnog kapitala.

Pobjeda

Cetiri direktora u EPCG podnijeli ostavke

Izvršni direktor Elektroprivrede Tonino Maljo ijoš tri italijanska rukovodioca u Elektroprivredi (EPCG) podnijeli su juče ostavke Odboru direktora elektroenergetske kompanije, saznaje Pobjeda.

Nijesu došli najveci kreditori

Nije odabran odbor povjerilaca fabrike “Bjelasica Rada u kojoj je prije mjesec i po otvoren stečaj, jer se, osim predstavnika Poreske uprave i sindikata, nije pojavio niko drugi od povjerilaca, potvrdila je za Pobjedu predstavnica sindikata Ljiljana Raković.

Ne da banci 30 miliona

Mogućnost sporazumnog rješavanja svih sporova koje kompanije Dragana Brkovića imaju sa CKB-om ponovoje odložila ročište po tužbi ovog biznismena, koji kao jedan od povjerilaca kompanije “Vektra Montenegro osporava 30 miliona eura koje su ovoj banci priznate u stečajnom postupku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *