Dow Jones na novom rekordu na startu 3Q

Dodajte komentar

Američke akcije otpočele su drugu polovinu godine mahom rastom vrijednosti, uz najveći doprinos finansijskog sektora. Pokazatelj najvećih američkih kompanija, Dow Jones, porastao je 130 poena (0,6%) na 21.479,3 poena, postavivši novi istorijski maksimum.

Goldman Sachs sa skokom od 2,4% najviše je doprinio ovom rekordu. Indeks S&P 500 zabilježio je pozitivnu promjenu od 0,2%, stigavši na 2.419 poena, a finansijski i energetski sektor su bili lideri rasta. Bankarske akcije su prošle sedmice u prosjeku skočile 3,8%, nakon objave rezultata Fed-ovog stres-testa, a snažan rast nastavljen je i ove sedmice. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, oslabio je pola procenta na 6.110 poena.

I evropske berze otpočele su drugu polovinu godine sa solidnim dobicima. Francuski CAC Je skočio 1,5%, njemački DAX je dodao 1,2%, dok je britanski FTSE porastao 0,9%. Sektor nafte i gasa je bio najveći dobitnik, sa skokom od skoro 2%, nakon što je francuski Total objavio ugovor sa iranskom državnom naftnom kompanijom vrijedan 4,8 milijardi USD.

Nafta je juče nastavila rastući trend, nakon što je objavljeno usporavanje rasta američke proizvodnje. Američki WTI skočio je 2,2% na 47,07 USD po barelu, nakon što je prošle sedmice dobio na vrijednosti 7%.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *