Italijanske banke podstakle rast akcija, nafta u plusu na početku nedjelje

Dodajte komentar

Američke akcije okončale su jučerašnje trgovanje u mješovitim pravcima, a finansijski sektor kao i sektor komunalnih usluga nadomjestili su gubitke tehnoloških akcija.

Dow Jones i S&P 500 neznatno su ojačali na 21.409,6 i 2.439 poena respektivno, dok je indeks tehnoloških akcija Nasdaq oslabio 0,3% na 6.247,2 poena. Najveći rast u korpi Dow-a ostvarile su akcije Goldman Sachs-a i Walt Disney-ja dok su najveći pad zabilježile kompanije Boeing i Microsoft.

Bankarski sektor je zabilježio rast nakon što je italijanska vlada saopštila da je postigla dogovor o spasavanju dvije velike regionalne banke, Popolare di Vicenza i Veneto Banca. Evropske berze su takođe pozitivno odreagovale na ovu vijest. Njemački DAX je završio trgovanje rastom od 0,3% na 12.770,8 poena. Prema podacima Instituta za ekonomska istraživanja njemački privrednici su se u junu osjećali pozitivnije nego ikada, što pokazuje indeks poslovne klime koji se poboljšao na 115,1 poen u odnosu na prethodni rekord od 114,6 poena zabilježenih u maju. Francuski CAC i britanski FTSE ojačali su 0,6% odnosno 0,3% na 5.295,8 i 7.446,8 poena, respektivno.

Nafta je započela trgovački nedjelju u pozitivnom smjeru – WTI je porastao skoro 1% na 43,4 USD po barelu dok je Brent zabeležio rast od 0,8% na 45,9 USD po barelu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *