Britanija dobila manjinsku vladu

Dodajte komentar

Britanska premijerka Theresa May u danas je postigla dogovor o formiranju manjinske vlade koju će podržavati sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP).

Nakon što je izgubila parlamentarnu većinu na prijevremenim izborima 8. juna koje je raspisala kako bi dobila više zastupnika u parlamentu uoči početka pregovora s Evropskom unijom o Brexitu, May je podršku zatražila od male sjevernoirske stranke DUP koja ima 10 zastupnika. Razgovori između dviju stranaka trajali su više od dvije nedjelje.

May i čelnica DUP-a Arlene Foster u ponedjeljak su u Downing Streetu predsjedale susretom na kojem su pregovarači obiju strana, konzervativac Gavin Williamson i DUP-ovac Jeffrey Donaldson, potpisali dogovor o budućoj vladi.

Detalji o sporazumu nisu još objavljeni, no on će May omogućavati da u 650-članom parlamentu uz podršku Sjevernih Iraca izglasava zakone i ostane na vlasti tokom pregovora o britanskom izlasku iz Evropske unije.

No pozicija premijerke i dalje je nesigurna zbog kritika na račun njene strategije za Brexit i poziva za njenom ostavkom iz opozicije, ali i iz redova konzervativaca.

Neki od njih izrazili su nezadovoljstvo dogovorom s DUP-om tvrdeći da on stvara rizik za sjevernoirski mirovni sporazum iz 1998., poznatiji kao Sporazum na Veliki petak. Foster smatra kako će takva saradnja dviju stranaka dovesti do novog dogovora o raspodjeli moći u Sjevernoj Irskoj, državi koja je u političkoj krizi od januara kad se Sinn Fein povukao iz vlasti.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *