34 najveće američke banke prošle stres test

Dodajte komentar

Najveće 34 banke u SAD-u imaju dovoljno kapitala kako bi izdržale tešku recesiju, objavila je u četvrtak američka Centralna banka Fed.

Podaci proizlaze iz godišnjeg ‘stres’ testa koji sprovode Federalne rezerve, a koji je centralna banka uvela nakon globalne finansijske krize u cilju jačanja finansijskih kapaciteta u slučaju ekonomskog usporavanja i recesije.

Banke vrše pritisak da se ta pravila omekšaju, a neke od njih su poručile da bi rezultati od četvrtka mogli olakšati uvjeravanje nadležnih da to i učine.

“Ove rezultate ‘stres’ testova vidimo pozitivno u svjetlu napora administracije predsjednika Trumpa za deregulacijom banaka”, izjavio je za Reuters analitičar finansijske kuće Cowen & Co Jaret Seiberg.

Testovi Federalnih rezervi nastoje da utvrde kako bi banke s 50 milijardi dolara i više reagovale u slučaju globalne recesije, kada bi stopa nezaposlenosti porasla na 10 posto, a vrijednost imovine pala. To bi izazvalo zajedničke gubitke od gotovo 500 milijardi dolara tokom više od dvije godine, uključujući 383 milijarde dolara od zajmova, no banke imaju dovoljno kapaciteta kako bi se nosile s takvim nepovoljnim izazovima, ističu iz američke centralne banke.

Od 2009. godine, 34 banke su ukupno u temeljni kapital dodale više od 750 milijardi dolara, napominju iz Feda.

Funkcioner Federalnih rezervi Jerome H. Powell, koji je podstakao neke regulatorne reforme, kazao je kako testovi pokazuju da bi ‘čak i u slučaju teške recesije, velike banke u SAD-u ostale dobro kapitalizovane ‘.

“To bi im omogućilo da posuđuju tokom ekonomskog ciklusa i podržavaju domaćinstva i poslovni sektor u kriznim vremenima”, rekao je Powell.

Testiranju su podvrgnute i najveće banke poput Bank of America, JP Morgan Chase i Wells Fargo.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *