Pregled štampe za 16. jun: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Isplata dividende 20. juna po akciji 97,8 centi

Akcionarima Jugopetrola počeće 20. juna isplata dividende od ukupno 5.003.018 eura, odnosno 97,8 centi po akciji (neto) u filijalama Erste banke. Pravo na dividendu imaju akcionari Jugopetrola upisani u spisak kod CDA na dan održavanja Skupštine akcionara i donošenja odluke o dividendi 10. maja.

Reprogram duga donio još 8 miliona

Vlada je sinoć utvrdila predlog rebalansa budžeta za ovu godinu kojim je usaglašena nova organizacija državne uprave, a iznos planiranih prihoda povećan za osam miliona eura zbog naplate zaostalog poreskog duga u skladu sa Zakonom o reprogramu.

Investicija rezultat uspješnog poslovanja

Erste banka sinoć je otvorila novu upravnu zgradu u Podgorii. Glavni izvršni direktor banke Aleksa Lukić je istakao da je investicija u novu upravnu zgradu rezultat uspješnog poslovanja banke u kontinuitetu u posljednjih skoro devet godina otkako je Erste grupa odlučila da proširi poslovanje na Crnu Goru.

Dnevne novine

Vjetropark mora biti pušten u rad do 7. noVembra

Vlada Crne Gore dala je juče saglasnost ministarki ekonomije Dragici Sekulić da u ime države potpiše novi aneks sa konzorcijumom “Akuo-Ivicom”, projektnom kompanijom “Krnovo Green Energy” i privrednim društvom “Krnovo HoldCo” kojim je kao krajnji rok za puštanje u rad vjetroparka na Krnovu određen 7. novembar ove godine.

Stvoreni uslovi za obnovu hotela Durmitor

Ministarstvo održivog razvoja i turizma omogućilo je uslove za početak realizacije investicije u hotel Durmitor na Žabljaku, pa kompanija Adriatic Properties može pristupiti izradi konkursa za arhitektonsko rješenje, saopštio je resorni ministar Pavle Radulović.

Erste jedan od lidera na tržištu

Erste banka se, po pokazateljima poslovanja, izdvaja kao jedan od lidera na crnogorskom bankarskom tržištu, ocijenio je guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić.

Dan

Imenujte budžetsku inspekciju

Institut Alternativa (IA) uputio je Ministarstvu finansija inicijativu da hitno otpočne sa procesom popunjavanja tri upražnjena mjesta u Odsjeku za budžetsku inspekciju, uključujući i mjesto glavnog budžetskog inspektora, kao i da učini rad tog organa transparentnijim.

Gubici i poreski dug 27 miliona

Revizorski izvještaj željezničkih kompanija potvrđuje da se preduzeća nastala segmentacijom nekada jedinstvene Željeznice nalaze u velikim finansijskim problemima. U revizorskom izvještaju o poslovanju kompanije Željeznički prevoz navodi se da je to preduzeće na kraju prošle godine za poreze dugovalo preko četiri miliona eura, odnosno za PDV 253 hiljade, a za obaveze po osnovu poreza i doprinosa 3,8 miliona eura.

Pobjeda

Rebalans budžeta za osam miliona

Vlada je juče usvojila prijedlog rebalansa budžeta, kojim su izvorni prihodi povećani za osam miliona eura zbog veće naplate PDV i poreskog duga.

Stanković vratio solanu Katniću

Odluka specijalnog državnog tužioca Milorada Katnića da odbaci krivičnu prijavu MANS-a zbog upisivanja hipoteka na imovinu ulcinjske solane je preuranjena, zbog čega su spisi vraćeni tom organu radi preduzimanja dodatnih radnji u izviđaju, saopšteno je iz Vrhovnog državnog tužilaštva, kojem je na čelu Ivica Stanković.

Na berzi 102,5 miliona

Montenegroberza je od danas uvrstila trgovanje državnim zapisima Crne Gore. Na Montenegroberzi su na ovaj način uvrštene četiri serije državnih zapisa, ukupne nominalne vrijednosti 102.535.000 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *