Pregled štampe za 13. jun: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Isat smijenjen Arapi ostaju

Skupština akcionara Novog duvanskog kombinata (NDK) smijenila je juče odbor direktora i imenovala novi. Umjesto dosadašnjeg predsjednika borda Isata Boljevića, protiv koga se vodi istraga zbog sumnje u šverc cigareta, u bord je izabran Abdul salam Alganahi, predstavnik arapskog investitora BMJ Industries.

Biznis elitu ne pogađaju mjere štednje

Dok Vlada uvodi nove mjere štednje, koje će najviše pogoditi građane jer izvršna vlast ne želi dodatno da oporezuje bogate, najmanje 11 preduzeća je na kraju 2016. pojedinačno imalo neraspoređenu dobit od preko deset miliona eura ili ukupno 267,8 miliona eura.

Odobrili ugovor o osnivanju berze struje

Odbori direktora Elektroprivrede (EPCG), Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) odobrili su ugovor o osnivanju berze električne energije i donijeli Statut preduzeća Berza električne energije.

Dnevne novine

Revidiran ekonomski rast

Ekonomski rast eurozone u prvom tromjesečju ove godine revidiran je blago naviše, na 0,6 odsto, u trećoj procjeni Evropskog biroa za statistiku, Eurostata.

Na biroima u Crnoj Gori manje nezaposlenih

U Crnoj Gori je ove sedmice 47.810 nezaposlenih, 1,7 odsto manje nego prethodne. Stopa nezaposlenosti je, prema podacima Zavoda za zapošljavanje pala sa 20,97 odsto na 20,61 odsto.

Crna Gora dobija berzu električne energije

Odbori direktora Elektroprivrede, Crnogorskog operatora tržišta električne energije i Crnogorskog elektroprenosnog sistema donijeli su odluke kojima su odobrili ugovor o osnivanju i donijeli statut preduzeća Berza električne energije.

Dan

Kamate na nove kredite porasle za 0,21 procenat

Efektivna kamatna stopa na novoodobrene kredite u martu je porasla za 0,21 procentni poen, na 7,09 odsto, dok je nominalna pala 0,14 procentnih bodova, na 6,05 odsto, pokazuju podaci iz Biltena Centralne banke. Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, u martu je pala 0,09 procentnih poena i iznosila je 7,21 odsto.

Privreda se guši u kreditima

Da je privreda u sve težem stanju i zavisna od kredita jasno proizilazi i iz podataka Investiciono-razvojnog fonda koji pokazuju da je u prošloj godini plasirano 116,3 miliona eura kredita više nego što je to bio slučaj 2010. godine.

Brkovića tužili zbog plata i otkaza

Radnici “Vektre Jakić koje je nedavno otpustio vlasnik tog preduzeća Dragan Brković podnijeli su dvije tužbe protiv te kompanije. U jednoj od tih tužbi 14 radnika traži da ih vlasnik preduzeća vrati na posao jer su, kako su naveli u tužbi, nezakonito otpušteni.

Pobjeda

Još nema liste potraživanja

Nakon više odlaganja ročišta za formiranje odbora povjerilaca, odloženo je i prvo ispitno ročište za “Radoja Dakića, jer je, prema riječima stečajnog sudije i predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, pred Apelacionom sudom i dalje u toku postupak po žalbi na otvaranje stečaja u ovoj fabrici. Osim toga, nije dostavljena ni konačna lista potraživanja.

Velika plaža u plusu tri hiljade

“Velika plaža” prošlu godinu je završilo u plusu nepunih tri hiljade eura, što je više nego 2015. kada je dobitak bio 1900 eura.

Traže dozvolu za tri mosta i petlju Veruša

Ministarstvo saobraćaja podnijelo je zahtjev Ministarstvu održivog razvoja za dobijanje građevinske dozvole, za poddionicu 3.1, koju čine mostovi Krkor, Suvovara i Mištica, kao i petlju Veruša sa pripadajućim djelovima otvorene trase, na prioritetnoj dionici auto-puta Bar Boljare, od Smokovca do Mateševa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *