Blackstone osnovao fond za ulaganje u nekretnine u Evropi

Dodajte komentar

Investiciona kompanija Blackstone zatvorila je finansijsku konstrukciju za 7,8 milijardi eura ‘težak’ fond koji će se koncentrisati na komercijalne nekretnine u Evropi, doznaje Reuters od upućenog izvora. Cilj fonda je da investitorima donese dvocifreni povrat na uloženo, naglasio je taj izvor.

Fond će slijediti ‘oportunističku’ strategiju, što uobičajeno podrazumijeva kupovinu riskantnijih nekretnina kojima je potrebna renoviranje ili preuređivanje za posebne namjene, dodaje izvor.

Kupovna moć fonda iznosiće oko 24 milijarde eura ako je suditi po tome da američka investiciona grupacija obično do 70 posto novca za kupovinu nekretnina pribavlja zaduživanjem, procjenjuje izvor.

Početkom nedjelje Blackstone je ponudio oko 1,8 milijardi eura za kupovinu svih dionica finske kompanije za ulaganje u nekretnine Sponda, nastojeći tako da proširi poslovanje s komercijalnim nekretninama na području nordijskih zemalja.

Prošle nedjelje prodali su evropsku logističku i kompaniu za skladištenje Logicor kineskom China Investmentu za 12,25 milijardi eura, što je najveće ulaganje finansijskih kompanija u nekretnine u Evropi otkada su počeli da se prate ti podaci.

Blackstoneovo upravlja sa 102 milijarde dolara namijenjene ulaganjima u komercijalne nekretnine, navodi Reuters.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *