Wall Street: S&P 500 skliznuo s rekorda

Dodajte komentar
Wall Street

Na Wall Streetu su u utorak S&P 500 i Nasdaq indeks skliznuli s rekordnih visina, a najviše su pale cijene dionica u energetskom i finansijskom sektoru.

Dow Jones oslabio je 0,24 posto, na 21.029 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,12 posto, na 2.412 bodova, a Nasdaq indeks 0,11 posto, na 6.203 boda.

Najviše su juče pale, 1,3 posto, cijene dionica u energetskom sektoru, što je posljedica pada cijena nafte.

Premda su OPEC i neke nečlanice tog kartela nedavno odlučile da produže sporazum o smanjenju proizvodnje do kraja prvog tromjesečja iduće godine, ulagači se plaše da te mjere nisu dovoljne da bi se uskoro znatnije smanjio jaz između prevelike proizvodnje i nedovoljno snažne potražnje.

Znatnije su, 0,8 posto, pale i cijene dionica u finansijskom sektoru, pri čemu su dionice velikih banaka JPMorgan i Bank of America pojeftinile više od 1 posto.

S druge strane, u tehnološkom su sektoru cijene porasle u prosjeku za 0,3 posto, pri čemu su dionice Applea i Microsofta poskupile 0,6 posto.

Juče je objavljeno da je potrošnja u SAD-u u aprilu porasla po najvećoj stopi u posljednja četiri mjeseca, dok je inflacija na mjesečnom nivou ojačala.

To ukazuje na jačanje domaće potražnje, što otvara prostor američkoj centralnoj  banci za povećanje kamata.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji 86 posto izgleda da će čelnici Feda kamate povećati već na sjednici u junu.

No, zbog sporijeg nego što se očekivalo rasta privrede i nesigurnosti na političkoj sceni u Washingtonu, sve je manje vjerovatno da će Fed do kraja godine kamate povećati u dva navrata, kako se još nedavno procjenjivalo.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *