Bitkoin može skupo da košta

Dodajte komentar

Opravdano je i utemeljeno upozorenje građanima da ne ulažu u virtuelni novac bitkoin jer mogu pretrpjeti gubitke kazali su Pobjedi iz Centralne banke tragom takvog nedavnog upozorenja Bundesbanke, odnosno člana njene uprave Carla Ludwiga Thiele njemačkim građanima. Centralna banka, kako su nam kazali, nema podatak da li ima crnogorskih građana koji ulažu u kupovinu ovog novca.

“Ključni rizici u transakcijama ovom valutom odnose se na to da ne postoji regulativa koja štiti korisnike bitkoina od gubitka novca u slučaju kvara platforme na kojoj se vrši držanje i njegova razmjena. Uz to, iza ove valute ne “stoji” nijedna centralna banka, niti bilo koja država, te je otvoreno pitanje njene stvarne vrijednosti”, objašnjavaju u Centralnoj banci.

Oni podsjećaju da je ova virtuelna valuta, u prethodnom periodu, imala izuzetno visok stepen volatilnostinepredvidive promjene vrij ednosti, što nosi značajne rizike za njene korisnike.

“Vrijednost bitkoina je izuzetno promjenljiva, mnogo više nego bilo koja konvertibilna valuta. To najbolje može ilustrovati par podataka o kretanju njegove vrijednosti bitkoina. Jedan bitkoin je, recimo, 8. maja 2017. vrijedio 1639 USD, 25. avgusta 2015. godine 222 USD, a 29. novembra 2013. godine 1115 USD. Istorijski minimum bitkoina je iznosio 4,93 dolara, a maksimum 1727,98 dolara”, objasnili su iz CBCG.

Bitkoin je kreiran 18. jula 2009. nakon izbijanja globalne finansijske krize, sa ciljem stvaranja virtuelne valute koja je nezavisna od vlade, centralne banke i monetarne politike.

“Činjenica da ovaj virtuelni novac stvaraju korisnici bitkoin mreže čini ovu valutu nepouzdanom, jer iza procesa njegovog stvaranja ne “stoji” autoritet institucije,kao što je slučaj kod emisije novca”, pojašnjavaju u CBCG.

Oni podsjećaju na mišljenja da decentralizacija prisutna kod stvaranja bitkoina osigurava da njegova vrijednost u odnosu na druge valute, broj bitkoina u opticaju, stopa inflacije i naknade za transakcije ne mogu biti izmanipulisani od strane bilo koje pojedinačne osobe ili grupe.

U praksi se ovakve tvrdnje, međutim, nijesu pokazale tačnim, utoliko više što decentralizacija znači i da ne postoji organizacija koja “štiti” korisnike bitkoina, pa oni sami odgovaraju za svoje gubitke ističu u Centralnoj banci.

Ovaj regulator podsjeća da je Evropska bankarska uprava (EBA), još u decembru 2013. godine, izdala upozorenje o mogućim rizicima pri kupovini, držanju i trgovini sa ovom virtuelnom valutom. Nakon toga je, kažu, CBCG upoznala crnogorsku javnost sa ovim upozorenjem.

Član uprave Bundesbanke Thiele je prije desetak dana, kako su prenijeli strani mediji, upozorio da je bitkoin predmet spekulacija i da se njegova vrijednost naglo mijenja i da on nije prikladan za štednju. On je kazao da ovaj virtuelni novac izdaju nepoznati faktori i da ga on ne vidi kao valutu. Thiele je kazao da nema razloga za zabranu bitkoina kao sredstva plaćanja, ali i dodao da korisnici ne bi smjeli da krše propise u oblasti pranja novca. On je ocijenio da bitkoin trenutno ne predstavlja opasnost po finansijski sistem jer je marginalna pojava.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *