Pregled štampe za 6. maj: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Niko ne odgovara zbog 170 miliona

Javnost već četiri godine čeka da li će neko krivično odgovarati zbog toga što je Državna revizorska institucija (DRI) u Izvještaju o reviziji državnih garancija za 2010. i 2011. godinu utvrdila da su Kombinatu aluminijuma, Željezari i Pobjedi dodijeljene garancije bez izrade procjene opravdanosti davanja pomoći, mimo propisa i bez kontragarancija. Ove garancije su kasnije plaćene iz državnog budžeta i koštale su građane 170 miliona eura.

Povoljni krediti, prosječna kamata 2,72 odsto

Investiciono-razvojni fond (IRF) plasirao je u turističke projekte ukupno 84,4 miliona eura, saopštio je predsjednik Odbora direktora Zoran Vukčević i pozvao preduzetnike da se obrate toj instituciji za dobijanje kredita po povoljnim uslovima u oblasti turizma i ugostiteljstva. Vukčević je kazao da je IRF u prošloj godini u razne projekte u turizmu plasirao blizu 26 miliona eura, kao i da je njihova prosječna kamata u prošloj godini iznosila 2,72 odsto.

Societe banku bi i Miodrag Kostić

Srbijanski biznismen Miodrag Kostić razmatra mogućnost da uđe na crnogorsko bankarsko tržište, a interesovanje pokazuje i za Societe Generale banku Montenegro. To je Vijestima potvrdilo više izvora iz bankarskog sektora i bliskih Kostićevoj MK grupi.

Dnevne novine

O podjeli dobiti 30. juna

Sjednica Skupštine akcionara Plantaža, na kojoj će se odlučivati o raspodjeli 2,31 milion eura prošlogodišnje dobiti i emisiji akcija po osnovu pretvaranja dobiti u akcijski kapital, biće održana 30. juna.

U turizam plasirali 84 miliona

Investiciono-razvojni fond (IRF) do sada je u projekte u oblasti turizma i ugostiteljstva plasirao 84,4 miliona eura, saopštio je predsjednik Odbora direktora te institucije Zoran Vukčević i pozvao sve preduzetnike da im se obrate za dobijanje kredita po povoljnim uslovima.

Naplaćeno 183,9 miliona prihoda za četiri mjeseca

Uprava carina je u prva četiri mjeseca ove godine naplatila 183,9 miliona eura prihoda, što je 17,46 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu. “U apsolutnom iznosu prihodi su veći 27,33 miliona eura”, navodi se u saopštenju.

Pobjeda

Pretvaraju dobit u akcije

Akcionari Plantaža razmatraće na redovnoj sjednici Skupštine, koja je zakazana za 30. jun, odluku o raspodjeli dobiti za prošlu godinu i o emisiji akcija po osnovu pretvaranja dobiti u akcijski kapital.

Telekom ponovo podržao konferenciju Spark.me

Crnogorski Telekom će, četvrtu godinu uzastopno, biti partner konferencije Spark.me, koja se u organizaciji kompanije Domen održava 29. i 30. maja u hotelu Mediteran u Budvi. Iz Telekoma su kazali da konferencija na jednom mjestu okuplja lidere iz poslovnog i svijeta tehnologije, inovacija i marketinga, kao i start-ap-ove i ljude željne znanja.

Izdate dozvole za most i dva tunela

Ministarstvo održivog razvoja izdalo je juče građevinsku dozvolu za izgradnju poddionice 3.2, koju čine most Zagrađe i tuneli Đurilovac i Mrki krš, sa pripadajućim djelovima otvorene trase na prioritetnoj dionici auto-puta Bar Boljare od Smokovca do Mateševa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *