Zetagradnja i Šajo grupa ratuju oko Trenda

Dodajte komentar
Hotel Korali

Vlasnici građevinskih kompanija Zetagradnja i Šajo grupa, Blagota Radović i Žarko Rakčević nekoliko mjeseci se na Montenegroberzi utrkuju, kupujući akcije Zatvorenog investicionog fonda Trend, potvrđeno je juče Vijestima iz nekoliko izvora.

Radović je značajan dio vlasništva Trenda preuzeo od američkih investitora i sad sa njima i nekoliko povezanih lica iz Crne Gore kontrolišu ZIF Trend sa oko 38 odsto akcija koje se nalaze na skrivenom računu, odnosno zbirnom kastodi računu kod Erste banke.

“Sa Amerikancima imam ove akcije Trenda, ali sa njima imam i akcije i u drugim kompanijama van zemlje”, rekao je Radović Vijestima.

U Otvorenom investicionom fondu (OIF) Trend, koji posjeduje osam odsto akcija ZIF Trend, Amerikanci su i dalje zadržali dominantni dio.

Sa druge strane Rakčević je, prethodnih nekoliko mjeseci, skriven iza kastodi računa Univerzal banke potrošio na berzi više od 2,5 miliona eura i kupio oko 20 odsto ZIF Trend.

Prema nezvaničnim informacijama, on je krajem prošle godine pregovarao sa pojedinim akcionarima Trenda iz Crne Gore i SAD-a o kupovini sutomorskog hotela Trend Korali (HTP Korali), u stopostotnom vlasništvu ZIF Trend.

Radi se o jednom od rijetkih hotela koji se može pohvaliti nespornom svojinom duž crnogorske obale.

Pregovori su propali jer je Rakčević za ovaj hotelski kompleks nudio krajem 2016. nešto više od sedam miliona eura, a Radović i društvo nijesu željeli sutomorski hotel da prodaju ispod devet miliona eura, a posebno ne prije organizovane javne i aukcijske prodaje.

Nakon toga Rakčević je posredstvom Univerzal banke tokom ove godine počeo da kupuje akcije ZIF Trenda na berzi.

Uoči predstojeće skupštine akcionara ZIF Trend koja je zakazana za 9. maj u Podgorici Rakčević je, prema juče objavljenim podacima Centralne depozitarne agencije (CDA), razdvojio svoj paket vlasništva u Trendu na četiri posebna računa.

Na skupštini akcionara pravo glasa imaju akcionari fonda koji posjeduju do pet odsto dionica.

U vlasništvu kompanije Šajo sada je 4,97 odsto kcija ZIF Trend, Montemlina Šajo 4,89 odsto akcija, povezano lice Mirko Rakčević ima 4,22 odsto akcija, dok je na kastodi računu Univerzal banke ostalo 5,69 odsto akcija.

Od februara ove godine, tokom protekla dva i po mjeseca, od kada je Rakčević jače zaigrao na berzi, vrijednost dionica Zatvorenog investicionog fonda Trenda porasla je sa oko pet centi na 8,5 centi ili čak 70 odsto.

Zatvoreni investicioni fond Trend, koji faktoring kompaniji Heta godinama duguje oko tri miliona bi mogao zapasti u ozbiljne problemu ukoliko

Rakčević dodatno podigne cijenu akcija Trenda na berzi, a potom na predstojećoj skupštini akcionara fonda glasa protiv predloženih odluka i kao nesaglasan akcionar zatraži isplatu 20 ili više odsto akcija.

Zatvoreni investicioni fond Trend osim Trend Korala u Sutomoru i duga prema Heti, posjeduje još vrijedno zemljište u Ulcinju, plac u predgrađu Zagreba-Zaprešiću i većinsko vlasništvo u Poslovno-logističkom centru Morača (bivšem Titeksu) u Podgorici.

Na Skupštini akcionara odluka o prodaji Trend Korala

Na predstojećoj skupštini akcionara ZIF Trend predloženo je da se donese odluka o prodaji stoodstotnog vlasništva fonda u HTP Trend Korali po početnoj cijeni od 11 miliona eura, a minimalna cijena ispod koje se ne može prodati je 8,5 miliona eura. „Ukoliko na prvoj aukciji ne dođe do prodaje, na sljedećoj aukciji prodajna cijena može biti niža maksimalno 10 odsto u odnosu na cijenu iz prethodnog stava. Ukoliko ni na drugoj aukciji ne dođe do prodaje, na svakoj sledećoj aukciji prodajna cijena može biti niža maksimalno 10 odsto u odnosu na cijenu sa prethodne aukcije“, navodi se u predlogu odluke. Društvo za upravljanje fondom Butterfly Finance, koje upravlja Trendom zaduženo je da odredi vrijeme aukcije. Na dnevnom redu Skupštine je i donošenje odluke o poništenju 7.730.769 sopstvenih akcija, stečenih isplatom nesaglasnih akcionara po prosječnoj neto vrijednosti akcije od 0,05927219 eura.

Vijesti online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *