Istanbulska berza ostvarila rekordnu tržišnu vrijednost

Dodajte komentar

Tržišna vrijednost kompanija na Istanbulskoj berzi porasla je na 718 milijardi lira (blizu 200 milijardi američkih dolara), što je najveća vrijednost ikada ostvarena na toj berzi.

Povećanjem interesa stranih investitora i stabilizacijom domaćih ekonomskih parametara, Berza Istanbul je srušila raniji rekord vrijednosti iz maja 2013. godine, izvijestio je TRT.

Kompanija sa najvećom tržišnom vrijednošću na Istanbulskoj berzi je Koc Holding sa 41,1 milijardom lira (11,3 milijarde dolara), a slijede Garanti Bankasi, Akbank i Is Bankasi.

Redoslijed deset najvrjednijih komapnija na bezi se nije bitno mijenjao od početka godine, ali je zato ukupna vrijednost tih kompanija ove godine porasla za 47,3 milijarde lira (13 milijardo dolara) i dostigla ukupnu vrijednost od 285,8 milijardi lira (79 milijardi dolara).

Ranije je rekordna vrijednost kompanija na Istanbulskoj berzi iznosila 657 milijardi lira (180,3 milijarde dolara) i ostvarena je 22. maja 2013. godine. Juče najvrijednija kompanija Koc Holding je tom prilikom bila peta po vrijednosti na tržištu, a u prvih deset kompanija od tada su ušli Enka Insaat, Tupras i Eregli Demir Celik. Na listi deset navjrijednijih više nema kompanija Halkbank, Yapi Kredi i Anadolu Efesa.

Predsjednik Udruženje investitora (SPYD) Arif Unver je za AA kazao kako su stabilizacija prilika i uspješno sprovođenje referenduma za ustavne reforme u Turskoj pogodovali pozitivnom poslovanju Istanbulske berze i tržišta kapitala uopšte.

“Nakon referenduma imamo Tursku koja piše uspješnu priču. Turskoj ekonomiji će pogodovati očekivane strukturalne reforme i uspostava efikasnog mehanizma donošenja odluka“, kazao je Unver.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *