Pregled štampe za 25. april: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

MMF će pomoći dizajn poreske politike

Međunarodni monetarni fond spreman je da pruži podršku Crnoj Gori u stabilizaciji javnog duga, sprovođenju fiskalne konsolidacije i reformi finansijskog sistema, saopštili su njihovi predstavnici na proljećnom sastanku sa članovima crnogorske delegacije u Vašingtonu.

Crnogorska ekonomija bi mogla rasti za 4,1 odsto

Crnogorska ekonomija će, prema projekcijama Instituta za strateške studije i projekcije (ISSP), u ovoj godini rasti po stopi od 4,1 odsto, vođena investicijama u građevinarstvu, većim izvozom i potrošnjom stanovništva. Direktor Instituta, Jadranka Kaluđerović, kazala je da to predstavlja znatno oživljavanje crnogorske privrede u odnosu na prošlu godinu, kada je takođe zabilježen rast od 2,46 odsto.

Odlazi Korlet nakon decenije vođenja Porta

Nakon više od 10 godina vođenja projekta Porto Montenegro, na poziciji izvršnog direktora, Oliver Korlet svoje dalje poslovne aktivnosti usmjerava ka tržištu Velike Britanije, ali će i dalje biti dio projekta tivatske marine, saopšteno je juče iz rukovdstva tog nautičko-turističkog centra.

Dnevne novine

Tajm aut za Luku Bar

Savjet za privatizaciju i kapitalne investicije poništio je juče tender za prodaju 30 odsto akcija Luke Bar, jer predloženi model privatizacije nije u interesu Crne Gore.

Rast ekonomije 4,1%

Crnogorska ekonomija će vođena investicijama u građevinarstvu, većim izvozom i potrošnjom stanovništva u ovoj godini rasti po stopi od 4,1 odsto, pokazuju projekcije Instituta za strateške studije i projekcije (ISSP).

Predstavljaju ponudu u Dubaiju

Crna Gora će predstaviti turističku ponudu na Međunarodnom sajmu turizma Arabian Travel Market, koji je počeo juče, saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije (NTO).

Dan

Poništen tender za Luku Bar

Savjet za privatizaciju jednoglasno je odlučio da poništi tender za prodaju 30 odsto akcija Luke Bar, jer, kako su kazali članovi Vlade, predloženi model nije u interesu Crne Gore i njime se ne ostvaruju osnovni ciljevi privatizacije.

Nastavak spora za raskid ugovora za Meljine

Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić odložio je sudsko ročište po tužbi države, kojim se traži raskid ugovora za kupovinu Centra vojno-medicinskih ustanova “Meljine za 16. jun.

Hrvatska kompanija preuzela liniju Bar-Bari

Predstavnici “Barske plovidbe i hrvatske “Jadrolinije potpisali su u Rijeci ugovor o međusobnoj saradnji, čime je od maja ove godine omogućeno ponovno uspostavljanje pomorske linije Bar-Bari.

Pobjeda

Prijava poreza do 30. aprila

Rok za podnošenje godišnje prijave poreza na dohodak građana za prošlu godinu ističe 30. aprila saopštili su iz Poreske uprave.

Svi pričaju, niko ne da dokaze o ucjenama

Analiza Agencije za zaštitu konkurencije nije utvrdila da pojedini vlasnici brendova uslovljavaju isporuke glavnog brenda kupovinom manje atraktivnih proizvoda kao što je flaširana voda. Pojedini privrednici su ranije tvrdili da postoji “vezana trgovina”, koja znatno doprinosi porastu uvoza flaširane vode. Lani je uvezeno 40 miliona litara vode za 8,6 miliona eura, dok je izvezeno 768 hiljada litara, vrijednih 278 hiljada eura.

Poništeni tenderi za Luku Bar i Montekargo

Savjet zaprivatizaciju jednoglasno je odlučio da se ponište tenderi za privatizaciju 30 odsto kapitala Luke Bar i 51 odsto Montekarga. Ocijenili su da predloženi model, iako je ponudu dostavio kredibilni investitor OT Lodžistik, nije u interesu države.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *