Pregled štampe za 12. april: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Kriza u Agrokoru ih nije pogodila

Kompanija Merkator Crna Gora, koja posluje u sastavu Agrokora, neće otpuštati radnike i zatvarati marlcete u Crnoj Gori zbog dužničke krize u hrvatskoj kompaniji.

Ažurni i poštuju preporuke DRI

Komisija za koncesije od januara prošle do 15. marta ove godine u registar ugovora o koncesijama unijela je 13 novih i 58 izmijenjenih ugovora. Ti podaci su sadržani u prošlogodišnjem Izvještaju o radu Komisije koji je ušao u skupštinsku proceduru. Navedeno je da sprovode preporuke Državne revizorske institucije o vođenju registra.

Sosiete ženeral odlazi iz CG

Guverner Centralne banke (CBCG) Rado je Žugić kazao je da vrhovna monetama institucija i dalje razmatra da li će dozvoliti spajanje Crnogorske komercijalne banke (CKB) i Sosiete ženeral Montenegro banke za koju je izvjesno da odlazi sa crnogorskog tržišta.

Dnevne novine

Vlada razmišlja o izmjeni poreskih stopa

Ministar finansija Darko Radunović najavio je juče mogućnost uvođenja dvije niže stope poreza na dodatu vrijednost (PDV), prema kojima bi Vlada umanjila sadašnje namete na osnovne namirnice za ishranu, a povećala poresku stopu na ostale proizvode.

CBCG očekuje da će domaća ekonomija rasti 3,6 odsto

Rast crnogorske ekonomije u ovoj godini će, prema procjenama Centralne banke (CBCG), iznositi 3,6 odsto, zahvaljujući izgradnji auto-puta i investicijama u turizmu i energetici, saopštio je guverner vrhovne monetarne instuticije Radoje Žugić.

Akcionari 15. maja o reorganizaciji

Akcionari Vektra Boke trebalo bi da na vanrednoj Skupštini 15. maja konstatuju da je usvojen Plan reorganizacije i konačni izvještaj stečajnog upravnika. Na dnevnom redu je i razrješenje članova Odbora direktora i izbor i imenovanje novih, u skladu sa Planom o reorganizaciji.

Dan

Smijenili Boljevića, obećali fabriku

Predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović sastao se u ponedjeljak sa vlasnikom arapske kompanije BMJ Industris FZ LLC Ahmadom Bkairatom, potvrđeno je “Danu iz više izvora. Takođe, prema nezvaničnim saznanjima, sa Bkairatom je već danas planiran novi sastanak, kako bi se definisala budućnost investicije i Novog duvanskog kombinata.

 

Vladimir Lučić menadžer godine

Izvršni direktor kompanije M:tel Vladimir Lučić izabran je za menadžera godine u velikim preduzećima i akcionarskim društvima, navodi se u saopštenju Upravnog odbora asocijacija menadžera. U saopštenju se navodi da je Ekonomski fakultet u Podgorici najbolja institucija za obrazovanje i obuku menadžera. Ceremonija dodjele nagrada će biti održana 27. aprila u Podgorici u hotelu “Hilton.

Radnike u stečaju tretiraju kao najamnike

Unija slobodnih sindikata (USSCG) uputila je svim poslaničkim klubovima inicijativu za donošenje Zakona o dopuni Zakona o stečaju, kako bi se svim licima radno angažovanim u preduzećima u stečaju, bez obzira na datum otvaranja stečajnog postupka, omogućilo ostvarivanje osnovnih prava iz radnog odnosa.

Pobjeda

U planu transformacija iz naftne u energetsku kompaniju

Jugopetrol planira transformaciju iz naftne u energetsku kompaniju i želi da bude dio većeg energetskog sektora. A u ovoj godini naš primarni fokus će biti uspješna implementacija projekta rebrandiranja naših benzinskih stanica i modernizacija naftnog terminala u Baru, u smislu zaštite životne sredine i bezbjednosti kazao je u intervjuu Pobjedi izvršni direktor Jugopetrola Antonis Semelides.

Opština Budva mora da plati 361.400 eura

Opština Budva mora da plati CKB -u 361,4 hiljade eura sa zakonskom kamatom od marta prošle godine do isplate, navodi se u presudi sutkinje Dijane Raičković. Bankaje tužila opštinu Budva zbog neosnovanog sticanja, jer je protokolom između opštine i kompanije “Gugi komerc dogovoreno da se preostali iznos duga po kreditu od 2,3 miliona eura koji je podigla opština, naplati od ove kompanije.

Finansijski rizik zbog drugog bloka TE

Na sastanku Evropskog komiteta 28. aprila nacionalne vlade odlučiće o usvajanju revidiranog evrop skog dokumenta o ekološkim standardima “revidirani LCP BREF dokument”, kojim se planira ograničiti emisija zagađujućih materija iz termoelektrana širom Evrope i tako obezbijediti bolji kvalitet vazduha, saopšteno je iz Nevladine organizacije(NVO) Grin houm.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *